SAMO JEDAN CENT

Znate li što je to 'laboratorij na čipu'?

10.02.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Svega jedan američki cent košta proizvodnja 'laboratorija na čipu', koji za cilj ima demokratizaciju dijagnostike i omogućavanje pristupa laboratorijskim pretragama za zemlje s niskim standardom. Stanfordski istraživači razvili su proizvodnu metodu za ovaj minijaturni čip, za koji su potrebni minimalni resursi i svega 20 minuta izrade. O čemu je točno riječ?

Izrada je moguća zahvaljujući dva dijela. Prvi je prozirna silikonska mikrofluidička komora za smještaj stanica i elektronička tranka koju je moguće iskorištavati više puta. Drugi dio je obični ink-jet pisač, koji se može iskoristiti za ispis elektroničke trake na fleksibilnu poliestersku podlogu korištenjem komercijalno dostupnih tinti za ove pisače, ali s vodljivim nanočesticama.

Jednom dobiven, ovakav sustav se može iskoristiti za obradu uzoraka manjeg obujma, uz izoliranje pojedinačnih stanica ovisno o tipu. Ovo je moguće zahvaljujući principu rada sustava, na temelju jedinstvenih električnih svojstava svake stanice. Stvaranjem električnog potencijala preko ispisane električne trake, različite stanice se povlače u različitim smjerovima. Ovakva metoda omogućuje analizu stanica bez potrebe za njihovim označavanjem, skupim procesom koji koristi fluorescentne ili magnetne naljepnice za praćenje stanica.


Još jedan način za brojanje i razvrstavanje stanica je korištenje protočnog citometra, uređaja koji košta 100 tisuća dolara - i to bez operativnih troškova.

Uz proizvodnu cijenu od svega jedan cent po čipu, ova nova tehnologija bi mogla donijeti pravu revoluciju u medicinskoj dijagnostici, na sličan način kako je to učinilo jeftino sekvenciranje genoma, izjavio je Ron Davis, ravnatelj ustanove Stanford Genome Technology Center i jedan od potpisnika istraživanja.

Mogućnosti za primjenu ove tehnologije su nevjerojatne. Primjera radi, zbog neadekvatnog pristupa ranoj dijagnostici, stopa osoba koje preživljavaju rak dojke je svega 40 posto u zemljama niskog standarda, što je drastično gore nego kod razvijenih zemalja. Sličan problem stvaraju i brojne druge bolesti, poput malarije, tuberkuloze i HIV-a. Osiguravanje brzog i jeftinog pristupa ovakvoj dijagnostici moglo bi potpuno promijeniti sliku Zemlje.

Jedan čip je moguće proizvesti u svega 20 minuta, a što je jednako bitno - nije potrebno koristiti tzv. clean-room prostore i iznimno trenirano osoblje za proizvodnju minijaturnog sustava za dijagnostiku.