TEHNO SAVJETI

Znate li kako pretjecati? Evo kako sigurno obaviti ovaj riskantan prometni manevar

  • Autor: Goran Vuzem
  • Zadnja izmjena 17.04.2017 10:34
  • Objavljeno 17.04.2017 u 10:34
Pretjecanje traktora

Pretjecanje traktora

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Dolaskom toplijih dana više je duljih putovanja automobilom, a samim time i više pretjecanja, radnje u prometu koja često može kobno završiti

Svi smo mi bili u situaciji u kojoj je jednostavno bilo nužno preticati, jer se automobil ispred nas kreće presporo za naš tempo vožnje, ili jednostavno toliko sporo da ugrožava promet. S obzirom na to da će sezona pomalo krenuti, većina onih koji imaju vikendice ili apartmane na obali grabi svaki slobodan trenutak koji ima kako bi uživala u mediteranskom ugođaju. Stoga vam želimo ponoviti osnovne stvari vezane uz pretjecanje, radnju koju mnogo vozača često obavlja, naročito ako izbjegava autoceste.

Zakonom se pretjecanje definira kao 'prolaženje vozilom pokraj drugog vozila koje se kreće u istom smjeru'. No najvažnije je znati što zakon ne dozvoljava te kako se trebaju ponašati vozači svih vozila koja su uključena u preticanje. Kao prvo, ne pretječite preko pune crte.

Naravno da ovo svi znaju te to ne navodimo zbog mogućih sankcija koje ćete pretrpjeti, već zbog toga što puna crta na kolniku ipak nije postavljena zato što se to nekome učinilo prigodnim iz estetskih razloga. Naime, sve pune crte na kolniku se nalaze jer su prometni stručnjaci zaključili kako bi dopuštanje pretjecanja na tom dijelu ugrozilo sigurnost prometa, bez obzira na to koliko nelogičnim smatramo njihovu lokaciju u određenom trenutku.

Nadalje, po našim zakonima nije dozvoljeno pretjecanje kolone. Kolonu zakon definira kao 'niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena na cesti ili se kreću istim prometnim trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupci vozača međusobno uvjetovani i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo'.

Dakle, de facto smijete pretjecati samo dva vozila, iako prizori pretjecanja kolone u kojoj se nalazi više od nekoliko vozila na našim cestama nisu nimalo rijetki.

Pretjecanje može biti opasno

Pretjecanje može biti opasno

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pretjecanje kolone izuzetno je opasno te je, izuzevši pretjecanje u zavojima, najopasnija vrsta pretjecanja. Također, zakon ne dozvoljava pretjecanje ako je vozač iza vas već počeo s tom radnjom, ili ako je vozač ispred vas dao znak da namjerava pretjecati.

Prilikom pretjecanja važno je biti blizu vozilu koje se pretječe, tako da radnja traje što kraće te držati motor na optimalnom stupnju okretaja - tamo gdje isporučuje najviše snage. Također je važno upaliti pokazivač smjera te se što prije vratiti u svoju traku. Vozač kojemu je dan znak za pretjecanje s njegove lijeve strane dužan je pomaknuti svoje vozilo k desnom rubu kolnika, te ne smije povećavati brzinu kretanja svojeg vozila dok ga drugo vozilo pretječe.

Ovo posljednje rijetko se poštuje te je znak  prometne nekulture, a osim toga je i izrazito opasno. Iako kod nas nije obavezno davanje pokazivača smjera prilikom vraćanja u svoju traku, mi vam to toplo preporučujemo. Jednostavno - time dajete do znanja vozilima koja se kreću iz suprotnog smjera kada imate namjeru vratiti se u svoju traku te time omogućavate da i oni imaju bolji pregled situacije na cesti. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!