BOLJE BEZ NJE

Navigacija nas čini glupljima, pokazalo istraživanje

  • Autor: Goran Vuzem
  • Zadnja izmjena 23.03.2017 08:45
  • Objavljeno 23.03.2017 u 08:08
Navigacija u automobilu

Navigacija u automobilu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Dio ljudskog mozga koji je odgovoran za snalaženje u prostoru isključuje se prilikom korištenja uređaja i aplikacija za navigaciju, pokazala je studija napravljena u Engleskoj

Korištene uređaja i aplikacija za navigaciju prilikom vožnje gasi dio mozga koji je odgovoran za snalaženje u prostoru, pokazala je studija napravljena u Engleskoj. Znanstvenici s University College London pratili su mozgovne aktivnosti 24 osobe stare između 20 i 35 koje su 'automobilom' trebale ‘stići’ na nekoliko lokacija u zapadnom Londonu koristeći video simulator, svojevrsnu igru vožnje. Polovica je mogla koristiti navigaciju, a polovica je koristila navigaciju unutar simulatora.

Pokazalo se da su kandidati koji su morali voziti ‘po osjećaju’ imali pojačanu električnu aktivnost u dijelu mozga zvanom hipokampus, koji je odgovoran i za kreiranje te stvaranje uspomena. Kod polovice koja je koristila navigaciju aktivnosti nije bilo, a znanstvenici vjeruju da na dulje staze navigacija jednostavno smanjuje mogućnost snalaženja u prostoru. Stoga, držite se uputa lijevo desno i orijentirajte se prema osjećaju, bolje je za mozak. 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!