marsforming u kaliforniji

Znate li kako izgleda marsovski vrt? NASA ima odgovor

20.12.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Izgled vrta temelji se na slikama koje im je poslala kamera iz svemirske letjelice. Sve je isto kao na Marsu, do najsitnijeg kamenčića i zrnca pijeska

I dok svi nestrpljivo čekaju da InSight ipruži svoju robotsku ruku i s njome postavi prve znanstvene instrumente na Marsu, NASA-ini inženjeri su nešto slično već uradili ovdje, na Zemlji.

Naime, oni u Jet Propulsion laboratoriju u kalifornijskoj Pasadeni već danima intenzivno koriste koriste dvojnika NASA-inog marsovskog rovera Curiosity. Ovo vozilo, nazvano ForeSight, omogućuje znanstvenicima da ispitaju sve mogućnosti prije no što InSight započne s ozbiljnim radom na Marsu.

Marsforming Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech/IPGP

Inženjeri JPL-a za tu su priliku čak izgradili pravi marsovski vrt, temeljen na slikama koje im je poslala kamera iz svemirske letjelice. Pod su posuli 'marsformingom', specijalnim šljunkovitim materijalom koji izgledom podsjeća na stijenje, kamenje i pijesak s Marsa.

Trebala su im četiri sata da stvore Mars na Zemlji

Sloj visok deset centimetra posut je po podu kako bi što više podsjećao na uvjete u kojima djeluje InSight. Pomoću naočala za proširenu stvarnost inženjeri su uredili teren potpuno nalik onome na Marsu. Trebala su im četiri sata da do najsitnijeg detalja repliciraju marsovski krajolik usred Kalifornije.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

Ekipa je bila spremna na razna neugodna iznenađenja, poput velikih stijena, odlomljenog kamenja i strmih kosina no srećom prve fotografije s Marsa pokazale su da je koje je InSight sletio na prilično ravnu površinu. To znači da je mogao slobodno raširiti sunčene kolektore kako bi se napajao energijom. Provjereno je i jesu li sve žice na sigurnom, kako ne bi slučajno zapele o oštre neravnine na površini.

A da je InSight sletio samo malo dalje...

Uoči slijetanja InSighta na Mars stručnjaci su strahovali od toga na kakav će teren naići. Naime, površinom planeta razbacane su stijene koje je svojedobno izbacio marsovski vulkan. Srećom, tlo oko letjelice prilično je ravno pa InSight može obaviti posao zbog kojeg je poslan u svemir; i to lakše nego što su očekivali i najveći optimisti.

Dvadesetak metara od landera proteže se polje po kojem su porazbacane gromade kamenja; da je InSight sletio samo malo dalje, to bi otežalo posao i njemu i znanstvenicima koji u priručnom vrtu na Zemlji oponašaju uvjete s Marsa.

Koristeći Microsoftove HoloLens naočale za miješanu stvarnost, inženjeri u Kaliforniji pred sobom vide prizore kakve bi zatekli na Marsu, da se slučajno nađu tamo. NASA-ini stručnjaci se već nekoliko godina koriste HoloLensima i softverom nazvanim OnSight. To im omogućava da 'hodaju' po površini Marsa i donose odluke o sljedećim koracima.

  • +5
Što se zbilja krije iza ovih devet fotografija tajnovitog Marsa? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naredbe su poslane na Mars

Što se testovi realističniji, to će i njihovi rezultati biti precizniji. Posljednjih sedam dana ekipa je intenzivno manevrirala ForeSightovom robotičkom rukom, pazeći da instrumenti ne zapnu o kakav kamen ili stijenu. Napokon su izračunali da je najbolji položaj seizmometra točno 1,6 metara ispred landera, a senzor topline postavit će se 1,2 metra lijevo od seizmomtra.

Naredbe za postavljanje uređaja odaslane su u svemir i svi u Pasadeni sad nestrpljivo čekaju da InSight na Marsu uradi ono što su mu naredili.