otkriće profesora romosera

Znanstvenik iz Ohija tvrdi da na Marsu postoji život, a dokaze je pronašao u NASA-inim fotografijama

01.12.2019 u 08:17

Bionic
Reading

Znanstvenik iz Ohija tvrdi da je pronašao fotografske dokaze života na insektima i gmazovima, uslikanima na Marsu. Drugi znanstvenici su skeptični i misle da profesor ima pareidoliju pa vidi ono čega nema

Postoji li bioraznolikost insekata, odnosno člankonožaca izvan Zemlje? Drugim riječima, ima li života i na drugim planetima, prvenstveno na Marsu? Ako je vjerovati Williamu Romoseru, profesoru emeritusu sa Sveučilišta Ohio - u to nema nikakve sumnje! Ne samo da on tvrdi kako na Marsu postoji život, on nudi i niz dokaza za tu tvrdnju.

'Godina se bavim proučavanjem NASA-JPL fotografija koje su na Zemlju poslala vozila za istraživanje površine Marsa, posebno Curiosity Rover. Te su fotografije dostupne javnosti putem interneta', kaže Romoser. Nedavno je na tu temu održao i predavanje na kojem je razotkrivao tajne uslikane na Crvenom planetu.

Gdje neupućeno oko vidi stjenovitu površinu Marsa, profesor vidi fosile insekata i člankonožaca. U onome što se vama izgleda kao nakupina piksela na fotografiji slabe rezolucije, on otkriva jasno prepoznatljive anatomske karakteristike raznih bića, gmazova i reptila.

'Na Marsu je bilo i još ima života', uvjeren je ovaj stručnjak za entomologiju i arbovirologiju, odnosno proučavanje virusa koje prenose artropodi.

Predstavljajući svoj zapažanja na nacionalnom sastanku američkog entomološkog društva, Romoser je na slikama površine Marsa podcrtao i zaokružio gmazove i insekte nalik pčelama, barem kako ih on vidi.

'Očita je bioraznolikost marsovske faune. Tamošnji insekti vrlo su nalik zemaljskim i imaju krila koja mogu pokretati, kao i različito strukturirane dijelove nogu', uvjeren je profesor.

Na Marsu ima života, zaključio je professor nakon dugogodišnjeg proučavanja slika koje je poslao rover Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Ne dijele svi njegovo mišljenje, za Davida Maddisona, profesora na odsjeku za integrativnu biologiju pri Državnom sveučilištu Oregon, Romoserovi dokazi mogli bi biti tipičan primjer pareidolije, psihološkom fenomenu u kojem ljudi prepoznaju stvari i oblike tamo gdje ih nema. Oblaci koji poprimaju oblik nekog predmeta ili ljudskog lica tipičan su primjer.

'Osobno imam pareidoliju kad su u pitanju bube. Desetljećima sam radio na insektima; prikupio sam ih na tisuće s raznih strana svijeta. S godinama sam u mozak usadio obrazac prepoznavanja buba', rekao je Maddison za Space.com, vjerujući i da se u Romoserovom mozgu događa nešto slično.

  • +6
Život na Marsu, kako ga vidi profesor Romoser Izvor: Profimedia / Ferrari / Autor: Analysis by Dr. William Romoser

'Mislim da na Marsu nema insekata', komentirao je Maddison fotografije s Marsa koje su mu pokazali kao dokazni materijal. 'Mnogo je logičnije pretpostaviti da su mrlje najobičnije kamenje. Izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze, a ove su fotografije daleko od toga.'

Maddison nije jedini koji smatra kako isticanje sugestivnih oblika na NASA-inim fotografijama i nije najbolji način za donošenje zaključaka u potrazi za životom izvan Zemlje. Profesor Romoser zasad mudro šuti na kritike, a po tom se pitanje ne oglašava ni njegovo matično sveučilište u Ohiju.