važno otkriće

Znanstvenici zbunjeni: U meteoritima u Africi pronađeni misteriozni dijamanti

14.09.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Misteriozni šesterokutni dijamanti, koji se prirodno ne pojavljuju na Zemlji, otkriveni su u čak četiri meteorita u sjeverozapadnoj Africi

'Stvarno je uzbudljivo jer je bilo nekih ljudi na terenu koji su sumnjali postoji li ovaj materijal uopće', rekao je Alan Salek sa Sveučilišta RMIT u Melbournu u Australiji, a koji je bio dio tima koji ih je pronašao.

Heksagonalni dijamanti, kao i obični dijamanti, napravljeni su od ugljika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu, a ne u kubičnu.

Šesterokutni dijamanti prvi su put prijavljeni u meteoritima u SAD-u i Indiji 1960-ih, međutim, prethodno otkriveni kristali bili su toliko mali – veličine samo nanometara – da je bilo teško potvrditi jesu li doista heksagonalni dijamanti. U potrazi za većim kristalima, Salek i njegovi kolege upotrijebili su snažan elektronski mikroskop kako bi zavirili u 18 uzoraka meteorita. Jedan je bio iz Australije, a ostali iz sjeverozapadne Afrike.

Pronašli su šesterokutne dijamante u čak četiri afrička meteorita, s nekim kristalima veličine do mikrometra, a što je oko 1000 puta veće od prethodnih otkrića, navodi NewScientist.

'To je važno otkriće jer sada imamo veće kristale, možemo dobiti bolju ideju o tome kako su nastali i možda replicirati taj proces u laboratoriju', kaže Salek.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Znate li ih? Tajne koje kriju sateliti čudnovatog Saturna

Pogledaj galeriju

Na temelju kemijskog sastava meteorita koji su ih donijeli na Zemlju, čini se da su šesterokutni dijamanti nastali unutar patuljastih planeta, rekao je Andy Tomkins sa Sveučilišta Monash u Melbourneu, koji je vodio istraživanje. Analiza tima sugerira da su kristali nastali reakcijom između grafita, koji se sastoji od atoma ugljika složenih u slojeve, i superkritične tekućine vodika, metana, kisika i sumpornih kemikalija koje su vjerojatno nastale kada se asteroid zabio u patuljasti planet i razbio se u fragmente koji su na kraju pali na Zemlju.

'Kada se planet raspao, bilo je kao da ste otvorili poklopac s boce Coca-Cole, oslobodio se tlak i taj pad tlaka u kombinaciji s visokim temperaturama doveo je do oslobađanja ove superkritične tekućine', rekao je Tomkins.

'Ovo je slično procesu kojim se obični dijamanti izrađuju u laboratorijima, zagrijavanjem grafita s plinovima poput vodika i metana', kaže Salek.

Šesterokutni dijamanti su oko 60 posto tvrđi od običnih dijamanata, a ova bi dodatna tvrdoća mogla imati važnu industrijsku primjenu ako bi se mogli izraditi sintetički.