ledeni div

Znanstvenici ga žele bolje istražiti: Kakve tajne krije intrigantni Uran

21.04.2022 u 07:00

Bionic
Reading

Najnovija stručna anketa u prvi plan stavlja istraživanje udaljenog svijeta: 'Uran je jedan od najintrigantnijih tijela u cijelom sustavu'

Uran je nedvojbeno jedan od, barem znanstveno, zanemarenih planet Sunčevog sustava. Poslali smo sonde na Mars, Veneru, Saturn, Jupiter i Merkur, pa čak i Jupiterove mjesece. Unatoč tome, ledeni divovi Uran i Neptun, smješteni na dalekom rubu našeg sustava, nisu dobili ni jednog posvećenog posjetitelja.

U najnovijem izješću koje izlaže prioritete za planetarnu znanost i astrobiologiju, panel stučnjaka sa američkih sveučilišta inzistiraju da se 'nepravda ispravi'. Odbor je Uran stavio kao najveći prioritet na listi planetarnih misija unutar idućih deset godina.

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju

Izvješće pod imenom 'Podrijetlo, svijetovi i život: Desetogodišnja strategija za planetarnu znanost i astrobiologiju 2023-2032' vrlo je važna anketa koju je na zahtjev NASA-e pripremila američka organizacija National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Njezin je zadatak bilo prepoznati najvažnije znanstvene ciljeve tijekom nadolazećeg desetljeća.' Odbor orbiter i sondu koji će se poslati na Uran (UOP) obilježava kao najveće prioritete za velike misije između 2023 i 2032,' piše je u izvješću.

Ova bi sonda, citiramo, odradila višegodišnji orbitalni obilazak Urana te pružila neusporedivu količinu informacija o ledenim divovima, poglavito Uranu i njegovim mjesecima, nekima od najintrigantnijih i najtajnovitijih velikih objekata u Sunčevom sustavu.

Tajnovit planet

Uran je čudan svijet. Riječ je o jedinom planetu u cijelom sustavu koji je nakrivljen na stranu, što znači da je njegova rotacijska os skoro paralelna sa orbitom oko Sunca. Također ispušta veliku količinu tvari, ima vrlo neobično magnetsko polje i prstenove koji su potpuno drukčiji od svega u našem sustavu. Konačno, zbog nekog razloga emitira x-zrake.

Sve ovo sugerira da Uran zahtjeva temeljitu istragu, ne samo zbog znatiželje, već zbog boljeg razumijevanja evolucijske povijesti cijelog sustava - pogotovo s obzirom da je posljednja sonda koja je proletjela pored planeta bila Voyager 2 - 1986. godine. Panel je prepoznao nekoliko potencijalnih termina za lansiranje tijekom idućeg desetljeća, s prvom prilikom 2031.

'Uran je jedno od najintrigantnijih tijela u cijelom sustavu' pišu znanstvenici. 'Njegova niska interna enegrija, aktivna dinamika atmosfere i kompleksno magnetsko polje su velike zakonetke koje ćemo pokušati otkriti'.

'Uzrok neobičnog nagiba možda je primordijalni udar te možda čak stvorio njegove prstene i satelite, premda ništa od tog nije sigurno. Uranovi zaleđeni mjeseci prema sakupljenim podacima prikazuju iznenađujuće dokaze o geološkoj aktivnosti, što znači da postoji šansa da je riječ o oceanskim svijetovima'. Oceanski svjetovi su vrlo interesantni znanstvenicima zato jer na dnu tih geološki aktivnih svijetova postoje vulkanski otvori koji možda omogućavaju nastanak cijelih ekosustava - kao što je to slučaj sa Zemljom.

Ta su tijela najveći kandidati za potencijalno otkriće vanzemaljskog života.

Pred nama je dugi put

Odbor je, s obzirom na to, odlučio da Saturnov Enkelad predstavlja drugi najveći prioritet te temelj za misiju Enceladus Orbilander. Ovaj ledom prektiven svijet na površini ima izboje vode, što znači da analizom sastava te pare možda možemo otkriti dokaze naseljivosti Enkeladovog oceana, pa čak i u njima pronaći tragove života.

Preporuka odbora, doduše, ne znači da će misije biti izvršene. Na koncu, prijašnje izvješće za razdoblje između 2013. i 2022. također je spominjalo misije na Enkelad i Uran, samo što su one bile niže na listi prioriteta. Što se cijena tiče, misija na Uran koštat će preko 4 milijarde dolara, no potencijalna dobit za znanost bila bi fantastična. Slična priča vrijedi i za Enkelad.

Dva najvažnija zadataka na prošloj listi bili su sakupljanje uzoraka na Marsu i njihov povrat na Zemlju te misija na Europu koja je, piše Science Alert, u tijeku. Ostale preporuke u novom izvješću i dalje uključuju sakupljanje uzoraka na Marsu, restauraciju misije istraživanja Marsa te, po prvi put, poboljšanje NASA-inog programa za traženje i praćenje asteroida koji bi mogli ugroziti život na Zemlji.

Možda će nam za izvršavanje svih ovih zadataka trebati puno vremena, no valja također uzeti u obzir da put prema zvijezdama počinje s malim koracima.