ČUDNE NAVIKE

Zlorabe tehnologiju za nadzor žena

28.11.2012 u 17:25

Bionic
Reading

U Saudijskoj Arabiji su osmislili nesvakidašnju svrhu za SMS-ove - služe kako bi muževe u toj kraljevini obavijestili gdje im je supruga

Saudijska Arabija nesumnjivo spada među najbogatije zemlje svijeta, ali zato zauzima neslavno drugo mjesto na ljestvici najrepresivnijih zemalja po pitanju ljudskih prava žena.

Ta apsolutistička monarhija pod velikim utjecajem radikalnog vehabističkog islama je, izgleda, uvijek spremna naći nove načine za poniženje svojih građana.

U Saudijskoj Arabiji već nekoliko godina postoji usluga koja muškom skrbniku šalje obavijest putem SMS poruke o ulasku ili izlasku iz zemlje njegovog 'štićenice'.

Naime, svaka punoljetna ženska osoba se tretira kao vječni maloljetnik i pod stalnim je muškim skrbništvom, što ženama ozbiljno ograničava mogućnost zaposlenja, sudjelovanja u političkim procesima, obrazovanja, putovanja, liječenja, biranja partnera, zapravo svega što čini normalan život.

Jedno od nametnutih ograničenja se očituje u tom da bez suglasnosti i dozvole skrbnika ne smiju izaći iz zemlje, za što je dosad služio takozvani 'yellow slip' (žuti formular). Prilikom potpisivanja tog dokumenta muškarac je imao mogućnost dodatno zatražiti da ga carinske vlasti obavijeste SMS-om u slučaju pokušaja odlaska njegove štićenice izvan granica zemlje.

Nedavno puštanje u rad novog informacijskog sustava izazvalo je pravu poplava SMS-ova koje sada dobivaju gotovo svi muškarci, kako oni koji nikada nisu zatražili tu 'uslugu' tako i oni koji su putovali zajedno sa svojim suprugama.

Nova tehnologija je trebala ukinuti potrebu za žutim formularima i olakšati izdavanje dozvola elektronskim putem (ali ne i njihovo ukidanje) te spremanje elektronske dozvole putovanja u granični kontrolni sustav.

Svi koji su se željeli poslužiti novim sustavom prilikom registracije, za potrebe identifikacije su morali dati i svoj broj mobitela, a time automatski dobili uslugu koju možda nisu željeli te je to vjerojatan razlog tolikom povećanju broja SMS-ova.

Taj potez saudijskih vlasti oštro su osudili aktivisti za ravnopravnost spolova i prava žena, ali i sami građani Saudijske Arabije na jednom od rijetkih mjesta slobode u tom kraljevstvu - Twitteru.

Komentarima poput onog koji je objavio tviteraš Hisham, a koji kaže: 'Ako trebam SMS obavijest da moja supruga napušta Saudijsku Arabiju, onda sam ili oženjen krivom ženom ili mi treba psihijatar.'

Dio medija također nije oduševljen vladajućima. 'Vlasti koriste tehnologiju za nadziranje žena', kaže kolumnistica Badriya al-Bishr, koja oštro kritizira 'stanje ropstva pod kojim se drže žene' u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu.

Prošlogodišnja odluka kralja Abdullaha o dodjeli prava ženama da izađu na lokalne izbore 2015. pokazuje da su mogući pomaci nabolje, ali još će puno vremena proteći prije nego što Saudijke dobiju osnovna ljudska prava.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti motorna vozila, a donedavno nisu smjele sjesti u taksi bez pratnje supruga ili rođaka, a bez njih se nije uputno niti pojavljivati na javnim mjestima, a tu je još uvijek i 'moralna policija' koja će par bez pratnje, a da pritom nisu u bliskom krvnom srodstvu, privesti na ispitivanje.