OPREZA NIKAD DOSTA

Zlonamjerni softver voli Android

  • Autor: M. Č.
  • Zadnja izmjena 25.04.2013 11:21
  • Objavljeno 25.04.2013 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čak 33 milijuna uređaja s Androidom bilo je zaraženo u 2012. godini, od čega četvrtina u Kini

S povećanjem broja pametnih telefona i tableta koji koriste Android kao operativni sustav povećao se i broj zlonamjernog softvera koji cilja upravo na te korisnike.

Prema podacima koje je objavila tvrtka za sigurnost mobilnih uređaja, NQ Mobile, u 2012. godini zabilježeno je dvostruko više zaraženih uređaja nego godinu ranije.

To znači da je diljem svijeta zlonamjernim softverom bilo zaraženo gotovo 33 milijuna uređaja.

Gotovo četvrtina zaraženih uređaja nalazi se u Kini, a slijede Indija i Rusija.

NQ Mobile ističe kako je najčešći uzrok zaraze preuzimanje aplikacija s neslužbenih stranica. Točnije, službene aplikacije preuzimaju se sa službene stranice Google Playa, zaraze i potom postavljaju na neslužbene stranice.

Najčešće se radi o aplikacijama koje bi korisnici na službenim stranicama morali platiti, a na neslužbenima se nude besplatno.

Zaražene aplikacije u većini slučajeva kradu osobne podatke vlasnika uređaja, njegove lozinke, e-mail adrese i druge kontakte. Često zaraženi uređaji šalju SMS poruke na brojeve s posebnim tarifama i tako kradu novac korisnika.

Kako bi izbjegli takve neugodnosti, korisnici bi trebali instalirati antivirusni program na svoj uređaj, održavati antivirusne definicije na njemu i preuzimati aplikacije samo iz Google Playa.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!