STVARNOST ILI FIKCIJA?

Život u virtualnom tijelu

  • Autor: tportal.hr/Geo
  • Zadnja izmjena 14.12.2011 12:03
  • Objavljeno 14.12.2011 u 11:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čini se da su računalne igre dobile novu dimenziju: umjesto da se virtualni svijet samo promatra, u nj će se moći uistinu i ući – barem će se tako igrači osjećati

Cilj znanstvenog tima na čelu s Olafom Blankeom iz Politehničke škole EPFL u Lausanni u Švicarskoj bio je zapravo samo istraživanje izvantjelesnog doživljaja (out of body experience). Taj se osjećaj javlja kod ljudi koji su blizu smrti i stvara dojam da duša napušta tijelo pa čovjek sebe promatra izvana.

Takva percepcija nema duhovnu podlogu, kaže Blanke, nego je prirodna reakcija mozga koji je zbunjen oprečnim doživljajima. No Blanke je sad taj osjećaj kod sudionika jednog pokusa uspio izazvati umjetno: dok su ispitanici u virtualnom prostoru promatrali nestvaran lik avatara, štapom im je dodirnuo ruku.

Avatar je u istom trenutku dodirivao isti virtualni dio tijela. Nakon određenog vremena, ispitanici su imali dojam da su napustili vlastito tijelo i prenijeli se u avatara. Pritom su primjerice osjećali manju bol kad bi njima stiskali prst, a avataru ne. Senzori su pokazali da doživljaj avatara aktivira isti dio mozga kao kod psihički uvjetovanog izvantjelesnog doživljaja.

Tekst je preuzet iz novog broja časopisa Geo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi