BRZOPOTEZNI SAVJET

Zgodan trik za sve koji muku muče s previše fotografija na iPhoneu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.07.2019 15:02
  • Objavljeno 27.07.2019 u 15:02
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Planirate brisati fotografije s Appleova uređaja, a bojite se da će one nestati i iz sigurnosne kopije? Ne brinite - procedura je jednostavna i uključuje svega nekoliko pritisaka na ekran

Appleov poznati servis iCloud pruža opciju dijeljenja fotografija među uređajima te ujedno omogućuje uslugu automatske sigurnosne pohrane u slučaju da se išta dogodi vašem skupom telefonu. Problem je, doduše, to što povezanost između iPhonea i iClouda znači da će brisanje fotografija na telefonu također izbrisati one na iCloudu. Ako želite to zaobići, na raspolaganju su vam dvije opcije.

Isključite dijeljenje fotografija na iPhoneu

Uđite u postavke uređaja, pritisnite na svoje ime, pa na iCloud i onda na iCloud Photos i My Photo Stream, tako da se ne vidi zeleni znak. Ovo će izbrisati iCloud album s vašeg iPhonea, no i dalje zadržati iCloud sadržaje koje ste backupom pohranili na serveru.

Apple iPhone XS

Izvor: Apple / Autor: Apple

Nedostatak ove metode je da ukoliko se opet spojite na iCloud, on će se sinkronizirati s uređajem i opet izbrisati sve što ste izbrisali u međuvremenu. Ako možda želite trajniju pohranu vaših podataka, birajte drugi server poput Google Photosa.

NOĆNI NAČIN RADA

Ovih pet popularnih aplikacija za iPhone možete 'zamračiti'

Pogledaj galeriju
6

Koristite drugi server u oblaku

Premda je korištenje Google Photosa najbrža i najelegantnija alternativa iCloudu, postoji još opcija, poput OneDrivea, DropBoxa ili Flickra. Što god izabrali, vaše fotografije će automatski biti ažurirane sa serverom te neće imati veze s iCloudovom sinkronizacijom fotografija koju ste prije pokretanja vjerojatno deaktivirali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!