ODRŽAN DRONEFEST

Želite upravljati bespilotnom letjelicom u Hrvatskoj? Ovo su pravila

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 30.03.2016 21:54
  • Objavljeno 30.03.2016 u 21:54
  • +3

Prva poslovna konferencija o bespilotnim letjelicama DRONEfest

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Prvo izdanje Dronefesta, poslovne konferencije o bespilotnim letjelicama koju je IN2 organizirao u suradnji s coworking prostorom Hub385, okupilo je više od 300 sudionika

Najveću pozornost privukao je sadržaj posvećen regulativi, čija je svrha smanjenje vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća kao što su pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu, sudara sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja.

Sudjelovali su predstavnici regulatora - Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) i Državne geodetske uprave (DGU) - koji su prezentirali procedure i zakonske odredbe vezane uz korištenje dronova u Hrvatskoj.

Hrvatska je podijeljena u četiri zone, pri čemu se dozvole za letenje u tri zone izdaju u kratkome roku, dok je zakonski rok za odobravanje dozvola za let u urbanim područjima 30 dana i zahtijeva i polaganje teorijskog ispita, mogli smo doznati iz prezentacije Marine Fekonja Dragan iz HACZ-a.


Ivan Landek iz DGU-a dao je prikaz razvoja uredbe o snimanju iz zraka od 1993. godine do danas. Četvrta verzija trenutno se nalazi na e-savjetovanju, kako bi se omogućilo poboljšanje brzine poslovanja i uvođenje reda za dobivanje odobrenja.

Prema trenutnim zakonima, svi koji žele snimati bespilotnim letjelicama moraju podnijeti zahtjev DGU-u, koji je dužan i pregledati snimljene materijale ako nisu snimljeni za privatne svrhe.

Panel rasprava koju je moderirao Ivica Mudrinić bila je prilika za postavljanje brojnih pitanja iz publike, koja je uglavnom upozoravala na potrebu za smanjenjem broja pravila i ubrzanjem procedura potrebnih za dobivanje raznih dozvola.

Panel na Dronefestu Dronefest

Panel na Dronefestu Dronefest

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IN2

Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali su prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tu tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina.

Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, kako bi na osnovu tih podataka donijeli bolje odluke o upravljanju navedenim poljima.

Sudionici konferencije mogli su pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a održana su i posebna događanja za developere te dječja radionica.

'Izuzetno sam zadovoljan interesom za konferenciju koji je nadmašio naša očekivanja i kapacitet prostora u kojem je održana. Zbog velikog odaziva i pozitivnih reakcija razmišljamo i o dvodnevnom izdanju konferencije sljedeće godine', rekao je direktor konferencije Tihomir Šašić iz IN2.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!