lucijan carić

Sigurnosni stručnjak: Kibernetički napad na Inu bio je demonstracija moći

18.02.2020 u 10:30

Bionic
Reading

Kibernetički napad u Ini započeo je u petak kasno navečer, a iz kompanije su ustvrdili kako je opskrba gorivom sigurna, kao i provedbe plaćanja. No, kako je do svega došlo?

To je vjerojatno bila demonstracija moći jer je cilj bio stvoriti poteškoće u radu. Oni koji žele neovlašteno prikupiti podatke, rade to neprimjećeno, njima je cilj da se shvati da su upali u sustav tek kad uspiju zlorabiti ono čega su se domogli.

Komentar je to stručnjaka za informacijsku sigurnost Lucijana Carića na nedavni upad u sustav Ine.

Uz napomenu da može govoriti samo na osnovi informacija koje su objavljene, Carić dalje pojašnjava što je moguće da se dogodilo.

'Sustav pun podataka netko je napao velikom količinom nepotrebnih podataka, tako da se stvorila bujica i sve poplavila. Postoji i druga opcija, da se ciljaju određeni podaci, u koristu se ne stvara bujica dodavanjem vode, nego u korito u posojeće podatke ubacuje nešto što je otrovno. Ta voda i to korito nisu se izlili i tako vas blokirali, ali su za vas opasni', slikovit je stručnjak za Novi list.

Podsjetimo, kibernetički napad u Ini započeo je u petak kasno navečer, a iz kompanije su ustvrdili kako je opskrba gorivom sigurna, kao i provedbe plaćanja. O kibernetičkom napadu obavijestili su policiju, koja je lani imala 2930 prijava kaznenog djela kibernetičkog kriminaliteta, od čega su riješili 94,5 posto.