800 milijuna dolara

Čuveni investitor nedavno je prodao hrpu Appleovih dionica

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.02.2020 11:59
  • Objavljeno 18.02.2020 u 11:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Miroslav Wranka

Nekoliko je mogućih razloga zašto su se u Berkshire Hathawayu odlučili na prodaju udjela u Appleu, tvrtke čiji su najveći pojedinačni dioničar

Prema podacima Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (Securities and Exchange Commision, SEC), Warren Buffet prodao je tijekom zadnjeg tromjesječja 2019. godine Appleove dionice u vrijednosti većoj od 800 milijuna američkih dolara.

Na prvi pogled djeluje kao ogroman iznos, ali je za tvrtku Berkshire Hathaway, na čijem je Buffet čelu, to je gotovo pa kap u moru. Ta tvrtka je najveći pojedinačni Appleov dioničar. Drže 5,4 posto udjela u divu iz Cupertina, što vrijedi 72 milijarde američkih dolara.

Nekoliko je mogućih razloga zašto su se Buffetovi ljudi odlučili na prodaju udjela u Appleu. Primjerice, možda žele diverzificirati portfelj, s obzirom da Appleove dionice trenutno čine blizu 30 posto imovine kojom upravljaju. Tijekom istog kvartala su uložili novac u tvrtke Kroger i Biogen.

  • +1

iPhone 11 slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

S druge strane, moguće kako su htjeli kapitalizirati na povećanju cijene Appleovih dionica za trećinu, što bi im donijelo između 806 milijuna i blizu 1,1 milijarde američkih dolara.

Malo je vjerojatno kako će Buffet u dogledno vrijeme prodavati veću količinu Appleovih dionica, imajući u vidu kako je sklon dugoročnim ulaganjima. No, vjerojatno ih neće ni kupovati jer su mu, kako je prekao, bile preskupe još prije godinu dana.

Apple trenutno vrijedi više od 1,4 bilijuna američkih dolara, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!