NOVE KONZOLE

Zbog izgleda je užario Twitter, a cijena bi mu mogla biti paprena: Sve što trebate znati o novom PlayStationu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.06.2020 08:01
  • Objavljeno 13.06.2020 u 08:01
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Najnovija konzola iz Sonyja na tržište dolazi krajem godine, no o njoj i dalje ne znamo nekoliko vrlo presudnih informacija

Sony je u četvrtak navečer konačno predstavio novi PlayStation 5. Prezentacija same konzole održana je na kraju jednosatnog prijenosa. Premda još ne znamo njezinu cijenu, znamo da će uređaj postati dosupan u razdoblju između listopada i prosinca 2020.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Premda novi PlayStation 5 i Xbox Series X trebaju uskoro doći na tržište, PlayStation 4 i Xbox One se i dalje jako dobro prodaju, prije svega zbog mjera zaštite od širenja novog koronavirusa. Izvješća, naime, naglašavaju da bi situacija zbog globalne pandemije mogla smanjiti broj PS5 konzola koje će biti dostupne na startu.

Cijena

PS5 će doći u dvije varijante. Prva ima 4K Uldta HD Blu-Ray, dok druga nema nikakve optičke jedinice. Još nije poznato koliko će digitalna verzija koštati (i hoće li koštati manje od one s Blu-Rayjem), no sigurno je da se dvije konzole ne razlikuju po snazi. Službena cijena još nije objavljena, no dosadašnja izvješća nalažu da bi uređaj u SAD-u mogao koštati između 500 i 550 dolara.

PlayStation 5 će biti dostupan kod više-manje svih distributera, a očekujemo da će bar dio njih u nekom trenutku pokrenuti prednarudžbe.

  • +1

PlayStation 5

Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Specifikacije

Sony je naglasio da PlayStation 5 ima puno jači hardver od PlayStationa 4 i PlayStationa 4 Pro. Nadogradnje uključuju SSD i grafičku karticu koja podržava impresivne vizualne efekte poput ray-tracinga.

Kreatori Fortnitea su PlayStation 5 koristili kao platformu za pokretanje nove tehnološke demonstracije Unreal Enginea 5, pruživši gejmerima rani pogled u ono što ih jednog dana čeka kada konačno zaigraju igre na PlayStationu 5.

PS5 će koristii posebno izgrađeni osmerojezgreni AMD Zen 2 CPU podešen na 3.5 GHz koji podržava modularnu frekvenciju rada. GPU će koristii AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu koja obećava 10.28 teraflopsa i 36 računalnih jedinica radnog takta 2.23 GHz (također modularne frekvencije). Konzola će imati 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 825 GB koji će donijeti mogućnost super-brzog učitavanja.

Jedan od najbitinijh noviteta vezanih uz platformu je mogućnost pohranjivanja podataka na SSD čime konzola dramatično ubrzava učitavanje. Prijašnji demo je prikazao učitavanje razina igre Spider-Man u manje od jedne sekunde (u usporedbi s 8 sekundi na PlayStationu 4).

SSD i procesori

Voditelj hardverskog odjela Mark Cerny naglasio je niz sitnih detalja vezanih uz SSD - dok je PlayStationu 4 trebalo oko 20 sekundi da učita 1 GB podataka, novom PlayStationu 5 trebat će jedna sekunda.

Korisnici će, ako žele, moći ugraditi dodatne SSD-ove, a konzola će podržavati i USB-diskove koji su više predviđeni za stare PS4 igre (Cerny naglašava da će PS5 igre raditi samo na SSD-u). Konzola će podržavati i 4K Blu-ray disk za optičke medije, no igre će se i dalje morati instalirati na SSD. Posebni SSD koristi standardni NVMe SSD, što znači da omogućava kasnije nadogradnje, no i dalje ćete morati koristiti SSD ako želite dosegnuti standarde koje traži konzola - brzinu od minimalno 5.5 GB u sekundi.

Usporedbe radi, Xbox Series X je u čistim brojkama brži od Sonyjeve konzole, unatoč činjenici da obje konzole koriste isti AMD procesor i GPU. Microsoftova konzola će nuditi osmerojezgreni procesor na 3.8 GHz, GPU sa 12 teraflopsa i 52 računalne jedinice radnog takta 1.825 GHz, imat će 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 1 TB.

Ono što Sony čini jedinstvenim su modularne radne frekvencije CPU-a i GPU-a koje će se mijenjati zavisno potrebi softvera (time će, primjerice, snaga iz CPU-a moći pomoći GPU-u, podesivši se prema potrebama pojedine igre i nudeći

Sony je već objavio niz podataka vezanih uz PlayStation 5. Kompanija je tako obećala da će novi hardver podržavati 8K, kao i 4K na 120 Hz. Tu je također i plan za ubacivanje boljeg '3D zvuka' za imerzivnije iskustvo igre te mod za smanjenu potrošnju električne energije.

Za kraj, PS5 će moći pokretati igre za PS4.

Izgled i dizajn?

Sony je nekonvencionalnim dizajnom svoje nove konzole uzburkao valove na Twitteru. Neki su novu Plejku nazvali nosačem zrakoplova, drugi Sauronovim tornjem, a treći futurističkim neboderom.

Kako god sve ovo zvučalo, Sonyjevi marketinški odjel vjerojatno trlja ruke zbog još jedne besplatne reklame.