OPREZA NIKAD DOSTA

Zaštitite svog Androida ovim aplikacijama

18.04.2016 u 08:10

Bionic
Reading

Sigurnosne aplikacije za Android nude više od antivirusne zaštite: naći ćete i one koje nude vatrozid (firewall), zaštitu od phishinga i drugih oblika zlonamjernog softvera. Evo nekoliko zanimljivih

Zagovornici sigurnosnih aplikacija za Googleov operativni sustav tvrde kako je malver toliko raširen da je zaraza zajamčena ukoliko ne koristite odgovarajući zaštitu. Kritičari smatraju kako je dovoljno biti oprezan i ne preuzimati datoteke za koje niste uvjereni kako su sigurne.

Istina je otprilike na pola puta između ta dva stava. Sigurnosne aplikacije za Android nude više od antivirusne zaštite: naći ćete i one koje nude vatrozid (firewall), zaštitu od phishinga i drugih oblika zlonamjernog softvera.

Evo nekoliko zanimljivih. Imajte na umu kako neke među njima pokrivaju više područja mobilne sigurnosti. Ovdje su izdvojene samo one značajke koje smatramo njihovim najjačim adutom.


CM Security Antivirus
CM Security jedna je od najpopularnijih antivirusnih aplikacija na Androidu, s više od 16 milijuna recenzija (uz prosječnu ocjenu od 4,7 zvjezdica) i gotovo pola milijarde preuzimanja.

Radi na gotovo bilo kojem izdanju Androida. Značajke su joj podijeljene na dva dijela: zaštitu od virusa i AppLock. Pomoću antivirusnog softvera možete provjeriti sadrži li obližnji wi-fi sigurnosne prijetnje, popraviti manjavosti sustava i skenirati nove aplikacije, datotečne sustave i web odredišta. Također, možete u realnom vremenu skenirati web adrese za koje sumnjate da se bave phishingom te dobiti brza upozorenja.

AppLock će automatski okinuti selfie bilo koga tko unese krivu lozinku dva puta, omogućiti vam zaključavanje pojedinih aplikacija te blokiranje neželjenih poziva, između ostalog.

CM Security - faster and safer wifi connection


Avast! Mobile Security
Ova je aplikacija CM-ova najveća suparnica. Izdanje za stolna računala čini, skupa s AVG-om i Avirom, trijumvirat besplatne antivirusne zaštite koji dominira tržištem. Izdanju za Android popularnost polako raste.

Poput CM-a nudi širok spektar alata za zaštitu - detekciju virusa i malvera, uklanjanje trojanaca, upravljanje dozvolama koje izdajete aplikacijama, zaključavanje aplikacija i blokiranje poziva.

Ističe se zaštitom protiv krađe. Možete upravljati svojim uređajem putem SMS-ova, izdaleka ga zaključati i izbrisati, natjerati na aktiviranje alarma...

Avast Mobile Security

NoRoot Firewall
Vjerojatno najpopularnija firewall aplikacija funkcionira tako što stvara lažnu virtualnu privatnu mrežu kroz koju propušta promet koji generiraju vaše aplikaciju. Time dobivate kontrolu kad i kako pojedine aplikacije mogu pristupiti webu.

Kad se aplikacija pokuša povezati s internetom dobit ćete skočnu obavijest te odabrati hoćete li joj to dozvoliti ili ne, kao i spremiti odabir za buduće korištenje. Moguće je ograničiti na povezivanje samo putem wi-fija ili mobilnog interneta te uključiti ili isključiti obje opcije istovremeno, kao i stvoriti filtere temeljene na IP adresama te nazivima hostova ili domena.

Kaspersky Internet Security
Kaspersky nudi besplatnu verziju za Android, no za najkorisnije značajke (protiv phishinga) morat ćete platiti premium izdanje (14,95 dolara godišnje). Nudi zaštitu u realnom vremenu, a može i skenirati SMS-ove, poruke poslane putem WhatsAppa i e-pošte. Tu su i mogućnosti zaštite privatnosti podataka u oblaku, antivirusni skener, alati za zaštitu od krađe te filter poziva i SMS-ova.

Kaspersky Internet Security for Android

AFWall+
Napominjemo na početku: za instalaciju ove aplikacije bit će potrebno rootati vaš uređaj. Ako ste na to spremni, dobit ćete moćan vatrozid koji funkcionira na IPV6 i mrežama LTE, ima značajke koje omogućuju upravljanje VPN-om, LAN-om i drugim oblicima povezivanja te zaključavanje aplikacija. Blokirat će, naravno, promet temeljem tipa veze, IP adrese, naziva hostova i tome slično.

Malwarebytes Anti-Malware
Autori ove besplatne aplikacije tvrde kako će vas ona zaštititi od malvera, zaraženih aplikacija i neovlaštenog nadzora. Otkrit će i obrisati malver (uključujući spajver i trojance), potražiti zlonamjerni računalni kod i potencijalno neželjene programe, pronaći sigurnosne propuste i nadzirati aplikacije koje prate vašu lokaciju.

Stalno prati koje aplikacije imaju pristup vašim podacima te što sve dijele s drugima. Ponudit će vam i mogućnost davanja i uskraćivanja dozvola koje dajete aplikacijama.

Introducing Malwarebytes Anti-Malware Mobile

Više:Make Use Of