COMBISOVA KONFERENCIJA

Zaštita podataka u oblaku dostupna i manjim tvrtkama

Bionic
Reading

Hrvatski telekom od sad nudi mogućnost automatizirane pohrane sigurnosnih kopija u računalnom oblaku po sistemu ključ u ruke, kao i uslugu koja osigurava kontinuitet poslovanja u slučaju havarije, elementarne nepogode i sličnih nevolja

Dvije nove usluge u računalnom oblaku Hrvatskog telekoma predstavili su Tomislav Kosanović (HT) i Hrvoje Dunkić (Combisa) tijekom Combisove konferencije u Šibeniku.

Cloud Backup je jednostavna i automatizirana pohrana sigurnosnih kopija (back-up as a service, BaaS) na poslužitelje u HT-ovim podatkovnim centrima (Tier 3) koja je, kako je istaknuo Kosanović, cjenovno sad dostupna i manjim tvrtkama koje imaju potrebu za redovnim back-upom.

Svaka pojedina sigurnosna kopija je cjelokupna i omogućuje povratak na određenu prethodnu inačicu, ukaže li se za tim potreba. Usluga na jednom mjestu nudi sav potreban hardver, softver i povezivost, optmizirana je za korisnike svih veličina, moguće je povećati i smanjiti opseg back-upa, a omogućuje i upravljanje podacima i procesom putem web sučelja te pregled dnevnih izvješća, između ostalog.


Ujedno traži i do 500 puta manji bandwidth nego inače, osiguran je enkriptirani prijenos podataka, a nema niti duple pohrane istih podataka. Prvi korisnik je crikvenička Thalassoterapia, koja u HT-ovu oblaku pohranjuje rentgenske snimke svojih pacijenata.

Druga usluga - HT DraaS (disaster recovery as a service, oporavak u slučaju havarije kao usluga) - najavljena je tijekom ovogodišnje konferencije Windays, a sad je po prvi put implementirana, i to u Combisu. Također optimizirana za korisnike različitih veličina, zahtjeva i mogućnosti, osmišljena je kako bi omogućila kontinuitet poslovanja gotovo potpuno bez gubitaka podataka u slučaju ispada iz sustava zbog poplava, požara, zemljotresa...

Uz zaštitu podataka i kontinuitet poslovanja, nudi i mogućnost brzog povratka funkcionalnosti. Pogodna je za sve tvrtke i organizacije koje koriste ERP-ove, CRM-ove, sustave za upravljanje dokumentima i tome slično, a trebala bi lako opravdati investiciju budući su troškovi u slučaju ispada obično prilično veliki, kako materijalni, tako i po reputaciju tvrtke.