TEHNO RECENZIJE

Zar je Doom Eternal zbilja najbolja pucačina svih vremena? Isprobali smo ga i saznali

27.03.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Najnoviji nastavak popularne serije pucačina konačno je stigao. Jedino pitanje je može li on ubacivanjem novih elemenata nadmašiti svoje prethodnike

Nakon što smo 2016. ostali iznenađeni povratkom legendarne pucačine Doom, standardi za njegov nastavak Doom Eternal samo su otišli u nebesa. Većina nas je, s objektivnim razlogom, prigovarala na uvođenje nekih novih mehanika koje smo prvi put vidjeli u foršpanima, no to je i za očekivati. Doom je prije svega pucačka igra koja glorificira akciju, brzinu i destrukciju, što znači da uvođenje nekih novih stvari može narušiti njezin, recimo to tako, flow.

Nakon što smo konačno dobili priliku isprobati najnoviji nastavak igre, ostali smo vrlo ugodno iznenađeni, makar i dalje imamo niz prigovora koji, vjerujemo, rezoniraju sa hrpom gejmera koji su igrali originalni Doom iz devedesetih i onda osvježili reflekse uz Doom iz 2016.

Adrenalinska eskapada

No krenimo prvo s dobrim stvarima - atmosfera i težina igre su i dalje tu. Doom Eternal je, pogotovo na malo većim težinama, iznimno izazovna igra koja će vas ostaviti u adrenalinom induciranoj groznici. Demona sad ima više i agresivniji su nego ikad, a način na koji ih tamanite vrlo je pametno osmišljen. Municija u Doom Eternalu je puno rijeđa pojava nego u Doomu iz 2016., što znači da je igrač primoran sakupljati ju pomoću napada motornom pilom koja, uz prikladnu nepotrebno nasilnu i nerijetko smiješnu animaciju uzrokuje fontanu raznobojne municije uz pomoć koje možete nastaviti krčiti kroz stanovnike pakla.

Doom Eternal - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: ID Software

Neki veći demoni u Doom Eternalu imaju i slabe točke te, ako imate dobar tajming, omogućuju spektakularne takozvane glory killove, mini animacije u kojima Doom Guy (vi) dokrajčite teško ranjenog neprijatelja i pokupite zdravlje kojeg vam nikad neće biti dosta. Svemu ovome priključen je obnovljeni arsenal zapanjujuće zabavnog naoružanja koje možete modificirati po vlastitom ukusu (i osjetljivosti obližnjih neprijatelja), kao i mali bacač plamena smješten na rame koji ćete koristiti češće nego što mislite. Doom Eternal je, bez dvojbe, igra koja od igrača traži maksimalnu koncentraciju – morat ćete koristiti svaki alat koji vam je na raspolaganju, pogotovo kod pametnije osmišljenih borbi u kojima inače klasične horde demona podupiru bossa koji pruža svoju nijansu premijskog izazova.

Iskreno, ne znamo kad smo zadnji put zaigrali igru koja nam je na toliko eksplicitni način htjela dati do znanja da smo upravo mi ultimativni frajer.

Platforme i tajne sobe

Eternal, pored svega navedenoga, nudi i hrpu prilika za istraživanje tajnih soba, sakupljanje predmeta i dodatne izazove, a sve kombinira sa nama najiritantnijim dijelom igre – platformingom. Doom Eternal, naime, ima hrpe dijelova u kojima Doom Guy skače od jasno označene šipke prema šipki, njiše se i doskakuje na zid. I što je najgore od svega, to nisu zasebni elementi koji čine posebne dijelove nivoa – većina nivoa konstruirana je oko bar malo platforminga.

Potpuno se slažemo sa povećanom težinom igre, ne prigovaramo na manji kapacitet municije, smijemo se u lice nemilim dušmanima koji nas pokušavaju rastrgati u komade. Jedna stvar koja nas je izbacila iz ritma i kontinuiranog i intenzivnog probijanaj kroz neprijatelje su platforme i skakutanje po njima. Nadalje, koliko god dizajneri reklamirali Doom Eternal kao igru koja puno više energije ulaže u slobodno kretanje i velike scene, i dalje se radi o naslovu čiji dizajn nivoa slijedi istu šprancu kao i Doom iz 2016. Prije nego što se snađete, bauljat ćete generičkim hodnicima i borit se u zbijenim hangarima gdje neprijatelji savršeno nastaju točno na mjestima gdje vas mogu zahvatiti kamo god se micali.

Najbolji Doom ikad?

Priča u igri je točno onakva kakvu bismo očekivali od Dooma, neprijatelji su podnošljivo sinkronizirani i da – igra ima standardni zadovoljavajući Doom kraj, no to nije niti bitno. Sam sukus Doom Eternala je temelj samog Dooma - intenzivna borba, hrpa demona, ultranasilje i fenomenalno dizajnirani arsenal destruktivnog oružja. Ako tražite više onoga što ste dobili u Doomu iz 2016., velike su šanse da se nećete razočarati. Doom Eternal je dostojni nasljednik duge loze paklenih FPS-ova koji su u prošla dva nastavka pažljivo rafinirala dobro isprobanu formulu. Samo, ako to možete, ne ulazite u igru s nerealnim očekivanjima. Opustite se, stavite slušalice, dograbite motornu pilu i primite se posla.

  • Ime: Doom Eternal
  • Žanr: FPS
  • Proizvođač: ID Software
  • Izdavač: Bethesda
  • Platforme: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
  • Cijena: Oko 60 eura