jednomjesečno 'čistilište'

Zaposlenicima rok od mjesec dana da nađu novi posao ili da - odu. Što se događa u Meti?

22.09.2022 u 11:16

Bionic
Reading

'Pad tržišta mogao bi biti jedan od najgorih u novoj povijesti', upozorio je nedavno Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Mete čije su dionice već neko vrijeme u velikom minusu, uslijed krize koja 'trese' tehnološku scenu. 'Slamka spasa' za Zuckerberga je prošlog mjeseca bila odluka o 'nasumičnim otpuštanjima' usred velikog pada prihoda, zbog čega su odlučili smanjiti broj radnika

Sad su otišli korak dalje, i to kroz takozvani 'rok od 30 dana' koncept, što znači da zaposlenici imaju mjesec dana da ili pronađu novu poziciju u tvrtki ili da daju otkaz. Doznaje to The Wall Street koji Metin potez naziva 'jednomjesečnim čistilištem'. U Meti to nije nova praksa, no ona se ranije odnosila samo na radnike s lošijim učinkom. Međutim kako se tehnološki svijet priprema za recesiju, Meta sada smanjuje broj radnika neovisno o njihovu učinku i kvaliteti rada.

Kad su iz Business Insidera glasnogovornika Mete upitali za komentar, podsjetio ih je na raniju izjavu Zuckerberga u kojoj je pojasnio da će tvrtka morati preraspodijeliti resurse usred svog prvog pada prihoda. 'Naš plan je stalno smanjivati ​​rast broja zaposlenih tijekom sljedeće godine. Mnogi će se timovi smanjiti kako bismo mogli preusmjeriti energiju na druga područja unutar tvrtke', rekao je Zuckerberg koji je precijenio potencijal metaversa na čije će prihode morati čekati godinama.

Google je navodno također koristio slične mjere otpuštanja radnika. Prošlog je tjedna tehnološka tvrtka desecima zaposlenika dala rok od 90 dana da pronađu novu ulogu u tvrtki ili napuste Google, prema pisanju The Journala.

  • +11
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Chris Ratcliffe / PA Images / Profimedia

Kali Hays i Ashley Stewart iz Business Insidera prethodno su izvijestile da se zaposlenici Mete spremaju za niz otkaza koji bi ove godine mogli smanjiti broj zaposlenih za čak deset posto. U srpnju je Meta poslala dopis menadžerima pozivajući ih da otpuste radnike koji ne ispunjavaju očekivanja tvrtke. Također, indeks Bloombergovih milijardera pokazuje da je Zuckerberg ove godine izgubio čak 71 milijardu dolara i sada se nalazi na 20. mjestu najbogatijih ljudi na svijetu.

S obzirom na to da tehnološka scena strepi od posljedica krize i recesije, Meta je tek jedna od nekoliko tvrtki koje su stale sa zapošljavanjima i koje posljednjih mjeseci razmišljaju o otpuštanjima. Prošlog mjeseca tvrtka Snap je objavila da otpušta 20 posto radnika.