ASTRONOMIJA

Zanima vas kako točno izgledaju crne rupe? Bacite pogled na ovu očaravajuću animaciju iz NASA-e

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.09.2019 13:46
  • Objavljeno 30.09.2019 u 13:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goddard Space Flight Center/Jeremy Schnittman

NASA je objavila računalnu simulaciju crne rupe u kojoj se točno može vidjeti kolosalni utjecaj gravitacije koja je toliko jaka da može zarobiti svjetlo i cijeli prizor pretvoriti u nešto što izgleda kao da je izašlo iz hale s ogledalima

NASA je nedavno izbacila novu animaciju crne rupe. Premda se ne radi o snimci pravog pravcatog singulariteta, riječ je o vrlo zanimljivom prizoru koji, ako ništa drugo, vrlo jasno objašnjava što točno vidimo i zbog čega crne rupe izgledaju kao nesimetrično osvjetljeni vatreni prsteni.

Za početak valja uzeti u obzir da je gravitacijska sila crne rupe dovoljno jaka da može usisati tvar i svjetlost, pa je stoga dosta teško snimiti ju pomoću kamere koja, eto, za snimanje koristi svjetlost. Kako bismo ju u opće mogli vidjeti,morat ćemo se osloniti na svjetlost koja dolazi iz okolnih zvijezda, kao i tvar koju masivno svemirsko tijelo u sebe upija iznimno velikom silom.

Kako to izgleda?

U animaciji koju je nedavno izbacila NASA možemo vidjeti putovanje svjetla oko crne rupe. Točnije, oblik crne rupe se mijenja zavisno iz kojeg ju kuta gledate. Ako ju gledate sa strane, vidjet ćete tamnu kružnicu u sredini - to je 'sjena' crne rupe - mjesto gdje se svjetlo savija i upija. Rub te sjene se zove događajni obzor (više poznat po engleskom nazivu Event Horizon). Sve od te točke pa sve do središta crne rupe gravitacijska sila je toliko jaka da u mračni bezdan upija svu tvar i svjetlost.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Odmah izvan događajnog obzora nalazi se fotonska sfera koja se sastoji od zraka svjetla koje putuju oko crne rupe. Ono što odvlači najviše pozornosti je definitivno vanjski prsten super-zagrijane tvari poznat kao akreacijski disk. On se sastoji od komadića planeta, asteroida, kometa, zvijezda i ostalih kozmičkih tijela koja su završila u gravitacijskom polju crne rupe.

Detaljno objašnjenje dijelova crne rupe

Detaljno objašnjenje dijelova crne rupe

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA’s Goddard Space Flight Center/Jeremy Schnittman

Na animaciji se točno vidi i smijer putovanja svjetla koje stvara 'izbočinu'. Plin na desnoj strani se miče od promatrača, dok se plin na lijevoj strani miče prema promatraču - rezultat je 'nesimetrični' svjetliji lijevi dio prstena. Plin i tvar na desnoj strani izbijaju svjetlo u suprotnom smijeru, što znači da je taj dio tamniji.

Promijenimo li kut gledanja...

Slika se, doduše, dramatično promijeni nakon što crnu rupu pogledamo odozgo. Svjetlo se u tom slučaju ravnomjerno raspoređuje s obzirom da iz ovog kuta niti jedan dio akreacijskog diska ne putuje prema nama niti od nas. Rezultat je vrlo simetrični disk bez vidljive 'dvostruke grbe' koju vidimo ako crnu rupu promatramo s boka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!