STARTUP SRIJEDA

Zagrebački startupi oduševili domaću publiku

06.12.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Iako neformalna, Startup srijeda održana je pred punom dvoranom u ZIP-u i pokazala da zainteresiranih za startupove ne nedostaje

Zagrebački inkubator poduzetništva predstavio je na Startup srijedi projekte koji nastaju u prostorima zip.factoryja.

Pred prepunom dvoranom, svoje su predstavljanje održali projekti koji su se nedavno uselili u inkubator. I nisu razočarali.

Prvi su na podij izašli predstavnici Fieldpoda, startupa koji je usmjeren tvrtkama koje imaju mnogo radnika na terenu.

Kako je pojasnio jedan od članova tima, Marko Miloš, Fieldpod je zapravo pametna organizacija poslovnih operacija. Putem aplikacije moguće je dijeliti radne zadatke, precizno navigirati radnike na terenu, ali i komunicirati s radnicima u stvarnom vremenu.

Aplikacija još nije dostupna javnosti, no zainteresirani se mogu prijaviti za njeno testiranje.

Svoje su mjesto u ZIP-u pronašli i autori BackWaya. Iako su trenutno u Londonu gdje predstavljaju svoju aplikaciju, okupljenima u Zagrebu predstavili su je interesantnim filmićem.

BackWay je aplikacija za snalaženje u prostoru čiji je glavni cilj dovesti korisnika na željeno mjesto upotrebom GPS-a. Dovoljno je tek napraviti fotografiju mjesta na koje se korisnik želi vratiti i aplikacija će ga sama navoditi.

Aplikacija je besplatna i dostupna u App Storeu.

Jedan od autora, Božidar Ševo, javio se putem Skypea iz Londona i svojim izravnim opisom predstavljanja aplikacije potencijalnim investitorima nasmijao cijelu dvoranu. Dovoljno je tek reći da su mu organizatori nekoliko puta pokušali objasniti da ne razgovara privatno s njima, već ga sluša osamdesetak ljudi.

Snalaženje u prostoru izuzetno je bitno za slijepe osobe, stoga bi im aplikacija Indoorvision mogla značajno olakšati kretanje.

Indoorvision navodi slijepe osobe kroz zatvoreni prostor zahvaljujući kameri na mobilnom telefonu koji osoba nosi oko ruke. Kamera snima prostor i analizira ga te ovisno o razmještaju stvari u prostoru daje jednostavne upute za kretanje.

Posebnost ove aplikacije je u činjenici da je na njenom razvoju, kao tester, sudjelovala studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Iva Šušak, koja kao slijepa osoba najbolje zna koliko snalaženje u prostoru može biti problematično.

Autori ističu da im nije želja zamijeniti klasične alate za kretanje slijepih osoba, kao što su to bijeli štap ili pas vodič, već ih nadopuniti.

Svoj je projekt predstavio i Publiconn, društvena mreža za organizacije i pojedince koji bi željeli koristiti javne fondove.

Mreža, na kojoj se radi gotovo dvije godine, trebala bi postati javna sredinom siječnja, kada bi se u nju trebale uključiti i neke od europskih agencija, a glavni joj je cilj spojiti partnere, različite tvrtke i udruge radi lakše izrade projekata za novac iz javnih fondova.

Publiconn također daje uslugu pregleda raspisanih natječaja ovisno o postavkama korisnika, čime se olakšava snalaženje i ubrzava dobivanje informacija o samim natječajima i fondovima.

A sad zabavni dio...

U drugom dijelu predstavili su se projekti koji žele zabaviti korisnike. Tako je predstavljen mash.me, sustav zabave za Xbox Kinect.

Radi se o programu koji omogućava korisnicima da snime video s 3D animiranim likovima, a koji ne zahtijeva stručno poznavanje animacije ili skupu opremu.

Iako je program prije svega namijenjen Kinectu, autori, braća Škarica, planiraju napraviti i aplikaciju za web, Windows 8, ali i pametne telefone.

Na kraju je predstavljen i projekt beauty communitya pod imenom Šminkerica. Portal o ljepoti i šminki koji je usmjeren prije svega na žensku populaciju, a koji prema posljednjim podacima ima preko 150 tisuća posjetitelja mjesečno, prvi je i najveći takav portal u regiji.

Jedna od autorica portala, Ivana Blažoti, istaknula je da je sav sadržaj na portalu autorski, a trenutno ga stvara 18 autorica. Sastoji se od recenzija šminke, foto i video makeup lekcija i savjeta. Svakih nekoliko mjeseci mijenjaju se autorice, a svoj doprinos mogu dati i posjetitelji stranice.

Bilo je zanimljivo promatrati okupljene koji su oboružani pametnim telefonima i tabletima isprobavali dostupne aplikacije tijekom njihovog predstavljanja.

Timovi su na kraju ispraćeni pljeskom uz pozitivne komentare, dok su organizatori zaključili da će im za sljedeće predstavljanje, zbog velikog interesa okupljenih, ipak trebati veća prostorija.