MICROSOFT NA GDC-U 2017

Zaboravite virtualno i prošireno! Microsoft i Acer donose nam miješanu stvarnost!

03.03.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Acer i Microsoft su na konferenciji Game Developer Conference u San Franciscu predstavili novu podvrstu virtualne stvarnosti koja će se moći upariti s PC-računalima koja na sebi imaju instalirane Windowse 10

Za razliku od virtualne stvarnosti u kojoj svijet oko vas u potpunosti stvara računalo i proširene stvarnosti gdje predmeti koji ne postoje mogu biti generirani u vidnom polju promatrača, mješana stvarnost u principu kombinira oboje. Dvije osnovne stvari koje ovaj polu-virtualni svijet razlikuju od naše svakodnevice je mogućnost ubacivanja računalno generiranog sadržaja u sobu koju gledamo kao i nešto novo - zamjene postojećih pravih predmeta virtualnima.

Tako recimo umjesto osoba možete vidjeti njihove avatare, predmeti na stolu mogu postati virtualni, a svijet oko vas u principu ostaje isti, samo što ga gledate kao snimljen sadržaj. Ovakva stvarnost ima neviđeni potencijal, pogotovo uzmemo li u obzir da omogućuje igraču da sobu promatra u njezinom izvornom obliku, dok se samo neki dijelovi mijenjaju kako bi pojačali iskustvo igranja. Ono što nas pomalo plaši je sirovi potencijal koji iz ovoga mogu izvući igre koje vas misle prestrašiti.

Miješana stvarnost povezuje fizičke i virtualne svijetove Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Microsoft je ovu tehnologiju predstavio na GDC-u u San Franciscu. Komercijalna verzija kacige za mješovitu stvarnost izrađena je uz pomoć Acera, a prvi primjerci će na stolovima razvojnih timova završiti već idućeg mjeseca.

Acerov uređaj prvi je u nizu konzola za 'Windows Mixed Reality' odnosno mješanu stvarnost. U njemu se nalaze dva LCD ekrana rezolucije 1440 puta 1440 piksela, brzine osvježavanja do 90 Hz, a na računalo se spaja putem jednog HDMI 2.0 i jednog USB 3.0 porta. Acerov uređaj na sebi ima i priključke za mikrofon i slučalice širine 3,5 mm.

Konzole za mješovitu stvarnost imaju novi sustav praćenja koji ne zahtjeva vanjske senzore poput onih kod HTC Vivea. Oni su napravljeni za sparivanje sa PC-jem koji je 'spreman za miješanu stvarnost', za razliku od HoloLensa koji postoji za sebe i košta 3000 dolara. Na kacigama za miješanu stvarnost rade i druge kompanije: Asus, Dell, HP, Lenovo i 3Glasses. Početna cijena uređaja za miješanu stvarnost kretat će se od 299 dolara pa naviše.