ISPROBALI SMO

Zaboravite na miša i tipkovnicu, stigao je Leap Motion

27.02.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Korištenje uređaja koji je zapravo Kinect u džepnom izdanju bilo je neobično, zabavno i zamorno iskustvo. Neće vas pretvoriti u Toma Cruisea iz filma 'Minority Report', ali jest korak u pravom smjeru

Otkad je računala, pokušava se pronaći nove načine na koje ih koristiti. Leap Motion je u kategoriji onih koji nastoje prepoznati pokrete te geste prstima i rukama u trodimenzionalnom sučelju ne bi li nas oslobodili potrebe za računalnim mišem i tipkovnicom, ali i otvorili nove mogućnosti korištenja.

Leap Motion se ističe po tome što je doista mali uređaj te bez problema stane u džep. Aluminijsko kućište podsjeća na ogroman USB stick koji je za razbibrigu dizajnirao Jonathan Ive, a ima gumirani donji dio kako bi se spriječilo klizanje po glatkim površinama.

Za praćenje vaših ruku i svih deset prstiju zadužena su tri infracrvena senzora i dvije kamere. Prema specifikacijama, Leap Motion čini to preciznošću do stotog dijela milimetra.


Jednostavan je za pokrenuti - sve što treba napraviti je postaviti ga na ravnu podlogu između vas i računala te kablom za USB spojiti s računalom. Kad to učinite, instalirat će aplikaciju (oko 108 MB za Windowse) s uputama za korištenje i nekoliko programa koji će vam pomoći pri boljem snalaženju, kao i s pristupom trgovini aplikacija online

Sam uređaj trebate smjestiti između sebe i računala. Poželjno je da je površina ravna i nešto niža.

Nakon što ga pokrenete prostor ispred vas pretvorit će u trodimenzionalnu zonu koju koristite za upravljanje. Ona se naravno ne prostire beskonačno - ograničena je na prostor otprilike metar puta metar puta metar oko kontrolera. Nije to dovoljno ako želite biti poput Toma Cruisea u filmu 'Minority Report', ali jest za većinu radnji koje možete obaviti s trenutno dostupnim aplikacijama.

Radi na Windowsima (7 i 8) i Macovima (OS X 10.7 i 10.8), uglavnom s aplikacijama iz matičnog dućana Leap Motion App Store (za koji ćete trebati kreirati korisnički račun). Među iznimkama su Googleove aplikacije Maps i Earth te igre poput Cut the Rope.


Velik broj dostupnih aplikacija je besplatan. Uglavnom su to igre i razni obrazovni sadržaji, ali ima i onih koje omogućavaju glazbeno i likovno izražavanje. Naravno, izvan službene prodaje postoje i aplikacije seksualne, mahom sado-mazohističke prirode. Neće me začuditi ako se uskoro pojavi i neka tematski vezana uz 50 nijansi sive.

Korištenje kontrolera bilo je neobično, zabavno i zamorno iskustvo. Konfiguriranje i kalibriranje uređaja je jednostavno, no to se ne može reći i za korištenje. Trebalo mi je dosta vremena dok nisam pohvatao prave pokrete i zahvate, odnosno navikao se na stupanj osjetljivosti i preciznosti koje traži uređaj.

Dobro je pratio pokrete pri bilo kojem osvjetljenju, i u mraku, prepoznajući i one suptilnije, pa i korištenje svih deset prstiju (ako to aplikacija podržava). No nema jedinstven set gesti za svakodnevno korištene operacije (poput izlaska iz aplikacije ili spremanja razine u igri), a neće vas ni jasno upozoriti kad ste izašli iz zone upravljanja, pa možete samo nagađati ne radi li nešto zbog uređaja, računala, softvera ili vas.

Koristio sam ga za upravljanje Windowsima pomoću besplatne aplikacije Touchless. Ima potencijala, no trebat će još puno rada na razvoju kako bi mogao poslužiti kao zamjena za miš i tipkovnicu. S pokretima koje inače obavljam mišem bilo je još kako-tako, ali klikanje se pokazalo više nego izazovnim.

Ne mogu zamisliti da bi u ovoj fazi mogao poslužiti kao kvalitetna zamjena. Bilo bi, doduše, fora kad bi ga bolje integrirali s tipkovnicom pa da ga na laptopu koristimo kao alternativu ili zamjenu kuckanju po zaslonu osjetljivom na dodir.

Također, trebate biti u odličnoj formi želite li ga koristiti dok sjedite. Naime on traži da držite ruke stalno podignute ispred sebe, što je odlična vježba za razgibavanje nakon cjelodnevnog rada za računalom, ali ne i položaj u kojem je ugodno provesti dulje vrijeme. Rad u stojećem položaju bio mi je znatno udobniji, no i na to se treba navići.

Trenutno Leap Motion više obećava nego što nudi. Radi prilično dobro za uređaj te veličine, ne i dovoljno dobro da bi bio neodoljivo privlačan i potreban široj publici. Tipkovnica i miš još nisu nadmašeni, no tehnologija koja čuči iza ovog kontrolera dovoljno je stabilna i pouzdana da bi se na nju moglo početi vezivati aplikacije.

Mogu zamisliti koliko bi značajno olakšao korištenje računala osobama s hendikepom ili u situacijama kad je potrebno upravljati uređajima koji moraju ostati sterilni ili ih ne želite zaprljati (u medicini ili pri listanju recepata na računalu dok kuhate).

Zasad je to više kul igračka nego koristan alat te ogledan primjer potencijala koji nudi tehnologija u razvoju. No dojma sam kako će pravi hit biti tek kad postane bežičan i kad ćemo ga moći glatko i neometano koristiti ne samo za upravljanje računalom, već i drugim elektroničkim uređajima, poput televizora. Od toga nas, rekao bih, dijeli još koja godina.

Leap Motion
Vrsta uređaja: kontroler za upravljanje računalom pokretima i gestama
Cijena: 918 kuna (trenutna akcijska cijena, inače 1.200 kuna)
Ustupio:
Conrad.hr