ŠKOLSKI LABORATORIJ

Za tri minute znanstvenog showa osvojite laptop!

14.01.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Danas započinje Školski laboratorij, natjecanje za učenike srednjih škola u prezentaciji znanstvenih tema iz srednjoškolskog gradiva

Po uzoru na Laboratorij slave, učenici imaju tri minute da na kratak, jasan, zanimljiv i svojoj dobi prilagođen način publici predstave temu iz prirodoslovno-znanstvenih školskih predmeta po svom izboru.

Natjecanje organizira British Council, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i CARNetom, a natjecatelji i njihovi mentori se prijavljuju tako da pošalju video snimku svoje prezentacije. Dvanaest najuspješnijih natjecatelja po glasovima stručnog žirija i posjetitelja Portala za škole ulaze u završno natjecanje uživo na kojem će se izabrati pobjednik. Rok za prijavu prezentacije je 20. veljače 2013, a završno natjecanje održat će 22. ožujka u Zagrebu.

Marko Košićek

U želji da dosadašnjim i budućim mentorima pomognu u pripremi učenika British Council i CARNet održat će u srijedu 16. siječnja 2013. u 15h webinar o natjecanju. Webinar će voditi Marko Košiček (na slici desno), znanstveni novak s Instituta Ruđer Bošković, pobjednik natjecanja Laboratorij slave 2008. i FameLab International 2008.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno i ne traži prethodnu registraciju. Za prijavu je potrebno poslati svoje ime, prezime, ime škole i školski predmet na adresu: durdica.valadzija@britishcouncil.hr

Cilj natjecanja je potaknuti učenike i nastavnike na kreativan pristup učenju i prezentaciji srednjoškolskog gradiva iz područja prirodnih i tehničkih znanosti. Ujedno se njime želi popularizirati prirodne i tehničke znanosti među učenicima, roditeljima i u javnosti te medijski promovirati znanost i rad u školi. Više o natjecanju možete saznati na adresi www.skole.hr/ucenici/skolski_laboratorij.

'Prezentacije se primaju do 20. veljače. Potom se traže dozvole roditelja da one postave na web', rekla je za tportal voditeljica programa Rosana Besednik.

'Stručni žiri znanstvenika, KARNeta i predstanika nekih agencija odabire devet najboljih, a publika još troje koji glasaju preko CARNetovog portala koji ulaze u finale. U prezentacijama sudionici se ne smiju koristiti tehničkim pomagalima poput Powerpointa. Ne gleda se umjetnička kvaliteta, a isti sadržaj učenici moraju biti sposobni ponoviti u živo u prostorijama Plesnog centra Ilica 12 gdje će se izabrati tri najbolja sudionika. Najbolji mogu nastupiti i na laboratoriju slave. Prošle godine prijavljivala su se djeca iz cijele Hrvatske, a bilo je stvarno sjajnih prezentacija. Za prva tri mjesta dobit će se neke nagrade poput laptopa ili mobitela', pojasnila je Besednik.