VIDEO SERVISI

YouTube u ratu s blokerima reklama, korisnici bijesni

18.10.2023 u 10:39

Bionic
Reading

YouTube se obračunava s upotrebom blokatora oglasa. Korisnicma diljem svijeta počela su iskakati upozorenja protiv korištenja tih dodataka za preglednike

Izbjegavanje reklama na YouTubeu upravo je postalo još teže. Korisnici na Twitteru i drugim društvenim mrežama počeli su se žalit na skočni prozor koji upozorava protiv uporabe blokera oglasa, izvještava Insider.

Snimke zaslona skočnog prozora pokazuju da upozorava korisnike kako programi za blokiranje oglasa krše YouTubeove uvjete pružanja usluge. Poruka govori korisniku da će njegov video biti blokiran sve dok ne ukloni blokator oglasa ili ga postavi tako da dopušta YouTube oglase.

'Nikada nemojte onemogućiti svoj AdBlocker i dopustite YouTubeu da prikazuje oglase za vaš račun,' napisao je jedan tviteraš. 'Ako pokažete Googleu da ste se spremni odreći svog AdBlockera za YouTube, oni će ovu novu AdBlock zabranu učiniti trajnom.'

Poruka također potiče korisnika da se prijavi za YouTube Premium, verziju stranice bez oglasa koja košta 9.95 eura mjesečno. Glasnogovornik YouTubea rekao je da je tvrtka pokrenula 'globalni napor da potakne gledatelje s uključenim blokatorima oglasa da dopuste oglase na YouTubeu ili isprobaju YouTube Premium za iskustvo bez oglasa.'

YouTube je prvi put počeo testirati ovu značajku na web stranici u lipnju.

U priopćenju je YouTube napisao da je uporaba blokatora oglasa protivna uvjetima usluge web stranice.

'Oglasi podržavaju raznolik ekosustav kreatora na globalnoj razini i omogućuju milijardama da pristupe svom omiljenom sadržaju na YouTubeu', stoji u priopćenju.

Prema Vergeu, neki su se gledatelji susreli s upitom u kojem je pisalo da će njihova reprodukcija videozapisa biti prekinuta nakon gledanja više od tri videozapisa s uključenim blokatorom oglasa. Oluwa Falodun, glasnogovornik Googlea, vlasnika YouTubea, rekao je izdanju da otkrivanje blokatora oglasa 'nije novo' i da druge web stranice redovito traže od korisnika da onemoguće blokatore.

'Isključivanje reprodukcije shvaćamo vrlo ozbiljno i onemogućit ćemo reprodukciju samo ako gledatelji ignoriraju opetovane zahtjeve za dopuštanje oglasa na YouTubeu. U slučajevima kada gledatelji smatraju da su lažno označeni da koriste program za blokiranje oglasa, mogu podijeliti ovu povratnu informaciju klikom na poveznicu u upitu', rekao je.