MIC PO MIC

Google sve bliže uklanjanju lozinki? Evo što će ih zamijeniti

11.10.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Već najmanje jedno desetljeće stručnjaci predviđaju i prizivaju ukidanje lozinki. Google je vjerojatno najbolje pozicioniran za povlačenje okidača kako bi im konačno presudio

Google je najavio malo ažuriranje koje bi moglo dovesti do najveće promjene u povijesti kibernetičke sigurnosti: smrti lozinke.

Ubuduće će takozvani pristupni ključevi (passkeys) zamijeniti lozinke kao Googleov zadani alat za prijavu. To bi, kako su najavili iz te tvrtke, s vremenom lozinke trebalo pretvoriti u rijetkost i, na kraju, učiniti ih zastarjelima.

Već ste upoznati s pristupnim ključevima, čak i ako ne znate o čemu je riječ. Oni omogućavaju prijavu na vaše korisničke račune istom metodom kojom se otključava vaš uređaj (poput PIN-ova) ili biometrije (poput otisaka prstiju ili lica).

Glavna prednost je što su ove metode otporne na krađu identiteta, jer haker za provalu treba i vaš uređaj, a ne samo lozinku. Pristupni ključevi također su praktični jer nije potrebno pamtiti dugačke nizove slova i brojeva, a Googleu tvrde kako su i 40 posto brži.

Već najmanje jedno desetljeće stručnjaci predviđaju i prizivaju ukidanje lozinki. Dosad ih je bilo nemoguće ukloniti. No, Google je vjerojatno bolje pozicioniran za povlačenje okidača nego bilo tko drugi.

Sljedeći put kada se prijavite na svoj korisnički račun pri Googleu, trebao bi se pojaviti upit u kojem će se od vas tražiti izrada i korištenje pristupnih ključeva.

Bit će prikazana opcija Skip password when possible ako zaronite u postavke na vašem Googleovom računu. Lozinke neće odmah nestati - proći će dosta vremena dok ne budu u potpunosti ukinute, a i Google će vam zasad dopustiti nastavak njihovog korištenja.

Google i Apple već su sklopili partnerstvo s tvrtkama, uključujući Uber i eBay, kako bi potaknuli usvajanje pristupnih ključeva. Idući veliki igrač koji bi se na to mogao odlučiti mogao bi biti WhatsApp, piše Gizmodo.