OTKRIĆE TIJEKOM SUĐENJA

Apple je, čini se, umalo zamijenio Google manje poznatom internetskom tražilicom

06.10.2023 u 12:54

Bionic
Reading

DuckDuckGo bio je razmatran kao opcija koja bi u potpunosti zamijenila Google u jednom segmentu pretraživanja interneta

U izdanju operativnog sustava iOS 17 Apple je olakšao korištenje alternativa Googleovom pretraživanju u privatnom načinu pregledavanja web-preglednika Safari.

Ali, pokazalo se kako su u divu iz Cupertina razmišljali i o koraku dalje.

Konkretno, postojala je mogućnost da Google u tom segmentu u potpunosti zamijene tražilicom DuckDuckGo kao zadanom u uređajima koji koriste iOS 17.

Ta je informacija na svjetlo dana izašla kada je Amit Mehta, američki okružni sudac koji vodi američko antimonopolsko suđenje protiv Googlea, otkrio transkripte svjedočenja izvršnog direktora tražilice DuckDuckGo Gabriela Weinberga i Appleovog višeg potpredsjednika za strojno učenje i strategiju umjetne inteligencije Johna Giannandree.

Giannandrea je radio kao Googleov voditelj pretraživanja prije nego što je prešao u Apple. Weinberg je u svom svjedočenju tvrdio da je njegova tvrtka održala dvadesetak sastanaka s Appleom o toj mogućnosti.

Prihodi su bili važniji

Vjerovao je kako će do promjene tražilice doći jer su prethodne integracije DuckDuckGoa dospjele u Safari. Ovo je jedna od predloženih integracija koja nije uspjela proći sve do kraja, uvjeren je Weinberg.

Giannandrea je drukčijeg mišljenja. Bio je duboko uključen u Appleove rasprave o budućnosti pretraživanja i odbacio je prelazak na DuckDuckGo.

Djelomično se odlučio na to zato što je smatrao da je DuckDuckGoov 'marketing o privatnosti pomalo neskladan s detaljima' jer se DuckDuckGo oslanja na Microsoftovu tražilicu Bing u nekim područjima.

Prije promjene dobavljača Giannandrea je želio učiniti 'puno dublje snimanje DuckDuckGoa'.

Poznato je kako Apple ima vrlo unosan ugovor s Googleom kako bi ponudio njihovu tražilicu kao zadanu opciju u Safariju, zadanom web pregledniku na iPadima, Macovima i, što je najvažnije, iPhoneima.

Prethodno je otkriveno kako su Apple i Microsoft razmatrali opsežno partnerstvo - pa čak i akviziciju - koja bi Bing postavila kao zadanu tražilicu u Appleovim uređajima.

Apple je navodno u jednom trenutku vjerovao kako bi jedina održiva alternativa Googleu bila razvijanje vlastite tražilice. Od toga su vjerojatno odustali zato što im ugovor s Googleom donosi povelik iznos američkih dolara, piše Ars Technica.