DRUŠTVENE MREŽE

YouTube opet mijenja pravila poslovanja, a na meti su - videoigre

03.12.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Najnovija izmjena pravila na popularnoj stranici najviše će se ticati tvoraca sadržaja, pruživši im fleksibilnije uvjete za monetizaciju videa

YouTube je odlučio uvesti novo pravilo koje će tvorcima sadržaja od 2. prosinca olakšati rad sa sadržajima vezanima uz videoigre. Prema novoj odredbi, digitalno simulirano nasilje neće se računati kao 'prava stvar' osim u ekstremnim slučajevima kada će video zaraditi oznaku 18+.

Novo pravilo stiže u jeku 'izjednačenja' uvjeta reprodukcije za različite formate poput TV emisija i filmova koji, za razliku od videoigara, pružaju otvoreni pristup svim uzrastima.

Olakšano poslovanje?

Pojednostavljeno - videoigre više neće imati blokadu koja provjerava dob gledatelja osim ako je njihov sadržaj ekstremno (digitalno) nasilje poput kompilacije fatalityja iz Mortal Kombata. Novo pravilo znači da će biti 'manje zabrana za nasilje u igrama', dok YouTube tvrdi da će i dalje 'imati visoke standarde kojima će štititi publiku od prizora pravog nasilja'.

Kao i kod svega i u ovom pravilu postoji kvaka. Premda je YouTube ublažio stajalište prema pikseliziranom nasilju, njegovo stajalište oko monetizacije videa je i dalje onakvo kakvo je (loše). Ako oglašivač zaključi da je video prenasilan, on i dalje može demonetizirati video. YouTubeova direktorica Susan Wojcicki tvrdi da zna za ovaj problem te da je o njemu i pisala u najnovijem pismu kreatorima sadržaja.

'Radimo na tome da prepoznamo oglašivače koji su zainteresirani za 'opakije' sadržaje poput onog koji želi reklamirati horor film te ih želimo povezati sa kreatorima čiji sadržaji odgovaraju njihovim rekalmama' napisala je. 'Ovaj program je u samo mjesec dana rezultirao tisućama dolara u reklamama vezanima uz videe koji su inače bili demonetiziratni'.

Oglašivači 'ne znaju što bi s gejmingom'

YouTuberi koji razvijaju igre izrazili su svoje frustracije naglasivši da skoro svaka videoigra osim 'ziheraških' naslova poput Fortnitea i Minecrafta može 'zaraditi' zabranu reklamiranja. Dio demonetiziranih sadržaja, prema YouTubeu, svoj je status zaradio zbog nerazumijevanja oglašivača koji, kako stvari stoje, nisu upoznati s gejmingom kao industrijom i vrlo važnim 'vektorom za Google', prenosi The Verge.