USUSRET IDUĆOJ GENERACIJI

Koristite ga svaki dan, ali koliko doista znate o GPS-u?

02.12.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Kao i internet, GPS je izvorno razvijen kako bi bio korišten u vojne svrhe. Danas tek vrlo mali dio njegovih kapaciteta nije upogonjen kako bi naš umreženi svijet mogao funkcionirati

Zahvaljujući sustavu globalnog pozicioniranja (Global Positioning System, GPS) vaš automobil, pametni telefon, sat i tko zna koliko još uređaja mogu, osluškujući signale satelita koji kruže iznad naših glava na visini od 20 tisuća kilometara, mogu točno odrediti gdje se nalazite.

GPS je stalno uključen, ništa vas ne košta. Ne morate čak ni znati kako funkcionira.

Ali, bilo bi fora znati, zar ne?

pregled

Zanimljiva godina: Ovo su neka od najvećih znanstvenih otkrića u 2019.

Pogledaj galeriju

O održavanju GPS-a brine Zrakoplovstvo američke vojske, iz vojne baze Peterson u Colorado Springsu (Sjedinjene Države). Nije to jedini sustav te vrste. Primjerice, Rusi održavaju Global Navigation Satellite System (GLONASS), sustav koji također omogućava elektroničkim uređajima određivanje lokacije. No, GPS je kod nas rašireniji i poznatiji.

GPS počiva na konstelaciji 31 satelita, od kojih svaki stalno odašilje jednosmjerni radio signal prema Zemlji. Vaš uređaj preuzet će četiri najbolja signala u danom trenutku - jedan koji vam je iznah glave i tri na horizontu - kako bi vam dao što precizniju procjenu vaše lokacije.

Sve ih se prati 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu iz zapovjednog centra u vojnoj bazi Schriever, također u Colorado Springsu. Kontrolori mogu prilagoditi poziciju satelita i provjeriti jesu li u dobrom stanju, između ostalog. Najstariji trenutno aktivni satelit za GPS u službi je 26 godina.

Stiže GPS III

Kao i internet, GPS je izvorno razvijen kako bi bio korišten u vojne svrhe. Trebao je služiti za koordinaciju više postrojbi tijekom bitaka, a cilj je - kolokvijalno rečeno - bio 'spremiti pet bombi u jednu rupu'.

U obliku kojem ga danas poznajemo upogonjen je 1995. godine. Desetak godina nakon što je uspostavljen dio vojnog establišmenta bio je zapanjen što ga i civili koriste. No, danas se tek mali dio njegovih kapaciteta doista i koristi za vojsku. Uglavnom služi kao jedan od ključnih dijelova našeg umreženog svijeta.

Je li GPS moguće uništiti ili ometati? Na žalost, odgovor je potvrdan. Ometanje je daleko jednostavnije: uređaj veličine aktovke koji bi ih prigušivao mogao bi dovesti do većih problema u gusto naseljenim dijelovima svijeta, naročito ako je postavljen negdje u zraku.

Iduća generacija sustava, GPS III, trebala bi biti osam puta robusnija u tom smislu nego postojeća, kao i manje osjetljiva na hakerske upade. A ujedno će biti tri puta preciznija.

Satelite za GPS III izrađuju u tvrtci Lockheed Martin, u prostorijama u kojima osoblje radi u zaštitnim odijelima, a zrak se mijenja barem deset puta na sat. Dva nova satelita već su u orbiti, šest ih je u raznim fazama izrade. Svaki od njih ručni je rad, za što je potrebno oko 18 mjeseci posla.

Do 2034. godine svi GPS sateliti u orbiti bit će treća generacija, piše CBS News.