ORACLE ODUSTAO OD PODRŠKE

Java je možda puna rupa, no za Windows XP nema nade

11.07.2014 u 14:59

Bionic
Reading

Oracle je prema pisanju ZDNeta potiho ugasio Java podršku za Windows XP. Bilo je i vrijeme, s obzirom na to da je Microsoftova podrška (ili bolje rečeno održavanje na životu) prestala još u travnju, a Oracle potez pravda upravo time. Korisnici će i dalje moći pokretati Java 7, ali na vlastitu odgovornosi

Sljedeća verzija, Java 8, neće se moći instalirati na Windows XP računala. Nakon što je osnovna podrška za XP prekinuta još 14. travnja 2009. godine, Microsoft je konačno odlučio prekinuti i produženu podršku - pet godina nakon - i uz časne izuzetke, koje ne treba očekivati opet.

Iako statistike sugeriraju nešto drugo, u praksi je jasno da analitičari i sigurnosni stručnjaci računala na kojima se pokreće Windows XP smatraju pravim tempiranim bombama.


Oracleov Henrik Stahl je za ZDNet priopćio kako je i Microsoft preporučio korisnicima prijelaz na moderniji operativni sustav. 'Oracle ima istu preporuku korisnicima Java softverske platforme za Windows računala, kao i trajnu preporuku da korisnici redovito nadograđuju softver zbog sigurnosti', rekao je Stahl.

Kako piše Larry Seltzer za ZDNet, nije potpuno jasno hoće li Oracle nadograđivati Java platformu dostupnu za Windows XP (verzija platforme 7). Java korisnici na modernijim inačicama Windows OS-a mogu birati između Java 7 i 8, a ovisno o tome stići će i nadogradnje. Ipak, Windows XP se na tržištu i dalje drži s nešto manje od trećine udjela, što teško mogu ignorirati i u Oracleu. Testne verzije nadogradnji koja se očekuje za 15. srpnja za sada ne podržavaju XP, no to se može promijeniti.