PRESTANAK PODRŠKE

Posljednje sigurnosne nadogradnje za Windows XP

04.04.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Svega nekoliko dana nas dijeli od prekida Microsoftove podrške za 12 godina star operativni sustav Windows XP, ali i Office 2003. Tijekom jučerašnjeg dana, kompanija je objavila sigurnosni bilten u kojem se ukratko navode planovi za 8. travnja, uz nekoliko 'konačnih i kritičnih' zakrpi

Windows XP operativni sustav tako će doživjeti još jednu nadogradnju, a koja se tiče internetskog preglednika Internet Explorer u verzijama 6, 7 i 8. U zadnju zakrpu će biti uključena i zakrpa s oznakom 'važno', vezana uz sami operativni sustav. Slične nadogradnje će dobiti i Windows Server 2003.


Paket aplikacija Office 2003 također čeka prekid podrške na isti datum, ali će dobiti još dvije zakrpe. Jedna je označena kritičnom i odnosi se na exploit koji vrijedi za sve verzije Word alata, a druga zakrpa se brine za problem pronađen u Microsoft Publisheru 2003.

Windows XP se nalazi na nešto manje od 30 posto računala diljem svijeta, a korisnici bi se u skorije vrijeme mogli pronaći u problemima - iako su sigurnosne kompanije 'rado uskočile' u pomoć s vlastitim paketima vezanim za sigurnost računala.

Na isti datum kada se prekida podrška za Windows XP stiže i Windows 8.1 Update, a u skorijoj budućnosti se očekuje još jedna nadogradnja kojom se vraća novi (stari) Start izbornik.