KOMIČNA PREPUCAVANJA

Windows 8 je Kinezima nacionalna prijetnja

06.06.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Prije nekoliko tjedana vlasti u Kini su zabranile korištenje Windows 8 operativnog sustava na računalima vezanim uz vladu - i to u objavi vezanoj uz 'korištenje energetski učinkovitih proizvoda'. Da stvar bude gora, kineski CCTV je u novostima naveo kako je taj sustav prijetnja nacionalnoj sigurnosti te da ga Microsoft koristi za špijuniranje građana

Profesor Yang Min sa sveučilišta Fudan je rekao kako je 'zatvorena priroda sustava' ono što predstavlja prijetnju sigurnosti toj zemlji. U Kini vjeruju da NSA koristi Windows 8 kako bi prikupili podatke o građanima i povećali svoju bazu podataka.


Microsoft je, u najmanju ruku, ostao zatečen. Cijela priča je navodno počela kada je Microsoft odbio (opet) produžiti vijek trajanja i podršku Windows XP operativnog sustava, koja uživa veliku podršku u Kini. Kompanija je već ranije utvrdila kako je upravo u Kini 90 posto instalacija tog OS-a ionako ilegalno, a kako su odbili pružiti dalju podršku, Kina se odlučila na protuudar s tvrdnjama da je Windows 8 opasan operativni sustav.

U Redmondu su se posebno osvrnuli na tvrdnje kako kompanija blisko surađuje s američkom vladom i špijunskim organizacijama te na mreži Weibo počeli odgovarati na tvrdnje profesora i kineskih vlasti:

1. Microsoft nikad nije pomagao niti jednoj vladi u napadu na drugu vladu ili klijente

2. Microsoft nikad nije pružio niti jednoj vladi podršku da izravno vidi naše proizvode ili usluge

3. Microsoft nikad nije pružio 'backdoor' u svoje proizvode ili usluge

4. Microsoft američkoj vladi ili nacionalnoj sigurnosnoj agenciji nikad nije pružio podatke ili informacije o svojim korisnicima i klijentima

5. Microsoft nikad nije krio niti jedan zahtjev od bilo koje vlade koja je tražila pristup klijentima