OTVORENA ISTRAGA

WhatsApp (opet) u nevolji - ovaj put u Italiji

31.10.2016 u 14:52

Bionic
Reading

U kolovozu ove godine Facebookov servis WhatsApp donio je izmjenu pravila korištenja, kojima je omogućeno da dijele podatke s matičnom kompanijom. Facebook i WhatsApp su stoga u nekim zemljama (Njemačka, UK, Španjolska, Indija) odmah odlučili provesti detaljnu istragu oko toga koliko je taj potez valjan za privatnost korisnika. U Njemačkoj su razmjenu podataka zabranili, a sad je na red došla i Italija sa službenom istragom

Pored upitnog poteza vezanog za privatnost, u Italiji vjeruju da su korisnicima postavljeni i 'nepošteni uvjeti korištenja'. Što ovo točno znači saznat će se tek s vremenom, no regulatorna tijela diljem Europe smatraju da je razmjena podataka između WhatsAppa i matične kompanije Facebook vrlo upitna.

Talijanska agencija je izjavila kako istražuju je li komunikacijski servis WhatsApp korisnicima sugerirao da neće moći koristiti servis u slučaju da odbiju nova pravila korištenja koja uključuju i razmjenu podataka korisnika s Facebookom. Pored toga su najavili i istragu oko toga ima li WhatsApp pravo ukinuti servis uz takve 'neopravdane' radnje.

Maksimalna kazna u slučaju krivnje na koncu istrage bi mogla biti oko pet milijuna eura. Glasnogovornica WhatsAppa je izjavila tek kao kompanija radi s odgovarajućim tijelima kako bi osigurali odgovore na upite istražitelja.