STAR TREK TEHNOLOGIJA

Warp pogon postat će stvarnost?!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 15:18
  • Objavljeno 18.09.2012 u 13:53
star trek warp

star trek warp

Izvor: Screenshot / Autor: Star Trek

Novi znanstveni proračuni pokazali su da energija potrebna za pokretanje letjelica brzinom većom od brzine svjetlosti nije tako velika kako se donedavno mislilo

Ovo otkriće znači da tzv. warp pogon iz 'Zvjezdanih staza' možda neće ostati obična znanstvena fantastika te da bi ljudi jednoga dana mogli uspješno kolonizirati svemir.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ključna ideja ovog koncepta je da bi se prostorno vremenski kontinuum mogao deformirati na takav način da svemirska letjelica zaobiđe ograničenja koja joj postavljaju zakoni fizike. Prvi ga je 1994. osmislio meksički fizičar Miguel Alcubierre, međutim, kasniji su proračuni pokazali da bi za pokretanje brodova trebale goleme količine energije, prevelike da bi warp pogon ikada postao realnost.

Prema Alcubierreovom modelu, letjelica na warp pogon bila bi okrugla poput lopte, a na nju bi bio ugrađen veliki prsten. Ovaj uređaj, koji bi se eventualno mogao izgraditi od egzotične tvari, iskrivio bi prostor-vrijeme oko letjelice i uzrokovao skraćivanje prostora ispred letjelice te njegovu ekspanziju u pozadini. Sama letjelica ostala bi u mjehuru ravnog prostorno-vremenskog kontinuuma koji ne bi bio iskrivljen (pogledajte sliku desno gore). Na ovaj način mogla bi postići brzine 10-ak puta veće od brzine svjetlosti. Prema ranijim procjenama, za to bi trebala energija veća od energije-mase Jupitera.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

No najnovija istraživanja, predstavljena na konferenciji 100 Year Starship Symposium, pokazala su da bi prsten u obliku uštipka s rupom toliko povećao učinkovitost pogona da bi letjelicu mogao pokretati motor mase slične Voyageru 1 – oko 700 kg. Harold 'Sonny' White iz NASA-inog Johnson Space Centera kaže da bi se intenzitet iskrivljenja prostora s vremenom mogao mijenjati, a potrebna energija još više smanjiti (pogledajte sliku desno dolje).

'Naše otkriće promijenilo je koncept od nepraktičnog u moguć, pa je vrijedno provesti daljnja istraživanja', rekao je White.

NASA-in tim već je počeo provoditi eksperimente u laboratoriju s malenom verzijom warp pogona – laserskim interferometrom koji potiče minijaturna iskrivljenja prostora-vremena.

'Želimo vidjeti možemo li u vrlo malim dimenzijama u laboratorijskom eksperimentu iskriviti prostor vrijeme u omjeru jedan na 10 milijuna', rekao je White.

Ovaj pothvat nazvao je 'Skromni eksperiment' jer će za pravi warp pogon trebati mnogo više, međutim, uvjeren je da je to dobar prvi korak.

'Ako želimo ikada postati civilizacijom svemirskih putnika, morat ćemo postati smioni i početi razmišljati izvan okvira', naglasio je White.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi