Povratak Fightboticsa

Vraćaju se hrvatske borbe robota: Organizatori su nam otkrili kakav nas spektakl čeka

01.12.2023 u 08:35

Bionic
Reading

U nedjelju 3. prosinca zagrebački klub Močvara bit će poprište napete borbe metala, inovacija i entuzijazma - nakon prošlogodišnjeg uspjeha vraćaju hrvatske borbe robota Fightbotics, natjecanje namijenjeno studentima STEM područja i svim zaljubljenicima u robotiku. Natjecatelji će imati priliku upogoniti svoje borbene mašine i boriti se u 'custom-made' areni za borbe. U srcu organizacije su Dorian Erić, Vedran Kocijan i Marta Vukoja, studenti FER-a i FSB-a, okupljeni u neprofitnu udrugu Studentski makerspace - Strojarnica

Natjecanje su prvi put organizirali u Studentskom domu Stjepan Radić, a popratilo ga je više od 400 ljudi, stoga udruga i ove godine očekuje dobar odaziv publike i velik broj natjecanja. A što nas sve čeka, otkrila nam je jedna od organizatorica, Marta Vukoja.

Iza organizacije Fightboticsa stoji udruga Studentski makerspace - Strojarnica, koja je prvo natjecanje organizirala po uzoru na američki serijal Battlebots. Ono se sastojalo od dva modula - prvi su bile radionice za studentske timove u Makerspace radioni, a vodili su ih organizatori s mentorom Vedranom Reljom (Craftomoto), koji je još u svojim srednjoškolskim danima izrađivao borbene robote.

'Bogato iskustvo mentora i entuzijazam organizatora vodili su studentske timove kroz procese dizajniranja, modeliranja i montiranja zamišljenih dizajna. Po završetku radionica održano je natjecanje u dvorani Pauk u Studentskom domu Stjepan Radić, a osim studentskih, sudjelovali su hobistički i srednjoškolski timovi te nam je iznimno drago bilo što su se prijavile i tvrtke.

Taj lanac srednjoškolaca, studenata i tvrtki predstavlja odličan koncept za povezivanje akademske zajednice s industrijom. Projekt je za sve ostale zainteresirane za sudjelovanje na natjecanju bio organiziran samo u kontekstu prijave bez radionica', pojašnjava nam Marta.

Organizirali su borbu i ove godine u lipnju u prostorijama FER-a, no to je bilo interno natjecanje, s obzirom na to da je udruga željela ispitati nove ideje, prototipe i slično. 'Takav tip borbi mora se održavati u strogo kontroliranim uvjetima zbog velikih udarnih sila koje nastaju tom prilikom', kaže Marta.

Uz nju, interna uprava broji troje članova - Doriana Erića, Vedrana Kocijana i Hanu Ilijazović - dok im u organizaciji pomažu Noa Galić kao IT voditelj te Marin Dominiković, zadužen za dizajn, a pomaže i u IT odjelu.

  • +24
Fightbotics Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lola Vejzović Sremec

Natjecanje za svakoga

Prošle godine zaprimili su 16 prijava, no na kraju je sudjelovalo 10 timova. Marta ističe da se osim borbe ne smije zanemariti faktor izrade robota, koja je kompleksna za sve sudionike, pogotovo ako se do sada nisu susretali s time. Kriteriji su definirani Pravilnikom o izradi robota, koji vrijedi jednako za sve prijavljene timove (hobističke ili studentske).

'Natjecanje je namijenjeno svakome tko bi se htio okušati u izradi i borbi robota. Nemamo nikakva dobna ograničenja, a ovogodišnji natjecatelji su studenti, srednjoškolci, tvrtke, hobisti, profesori i neprofitne organizacije.

Studentskoj kategoriji je omogućeno i sufinanciranje od organizatora, za što je potrebno ispuniti odgovarajuću prijavu i ispuniti uvjete koji su definirani Pravilnikom i nalaze se na web stranici fightbotics.com. Glavni cilj događaja je objediniti STEM zajednicu u jedinstvenom natjecanju, ali i povezati studente s industrijom te srednjoškolce sa studentima', kaže.

Organizatori ističu da je koncept natjecanja među ostalim usmjeren na suočavanje timova s raznolikim inženjerskim izazovima, uključujući programiranje, radio kontrolu, odabir konstrukcijskih materijala te proračun i CAD dizajniranje borbenih robota. Potom se testiraju u pažljivo koncipiranoj areni tijekom glavnog natjecanja.

Cilj je, ističu organizatori, potaknuti studente da primijene svoje inženjersko znanje u rješavanju stvarnih problema, steknu vrijedno iskustvo timskog rada, upoznaju potencijalne buduće poslodavce i izgrade zajednicu entuzijasta, ljubitelja borbi robota u Hrvatskoj kroz događanja poput Fightboticsa.

Zaprimili 25 prijava

Ove godine zaprimili su čak 25 prijava, od kojih su 23 funkcionalna robota, što ih je, kaže Marta, jako razveselilo. Usto su se neki timovi odvažili napraviti više robota pa je broj natjecatelja nešto veći od 60.

'Natjecanje će ove godine biti u hibridnom formatu single-double eliminacije. Za početak će u 16 sati interno za natjecatelje biti održane borbe u kojima će se 12 od 23 robota plasirati dalje. Oni će se boriti u 18 sati. Ostalih 11 robota, koji ispadnu u prekvalifikacijskim borbama, bit će stavljeni u takozvani Royal Rumble, koji izgleda tako da se odjednom u natjecateljsku arenu stavi više robota koji se istovremeno bore po principu svi protiv svih', navodi Marta.

Predviđa se da će događaj trajati četiri sata, odnosno šest sati za natjecatelje. Pobjedničku ekipu očekuje trofej, a ostale sudionike potvrde o sudjelovanju.

'Studentski timovi su ujedno sufinancirani u izradi robota u komponentama te uslugama 3D printanja i laserskog rezanja, a imaju pravo i zadržati svoje robote', pojašnjava Marta. Kaže i da događaj privlači brojnu i raznoliku publiku, od roditelja s djecom do studenata s drugih fakulteta, kao i zaljubljenika u robotiku.

Jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj i regiji

'Budući da nam je tek druga godina, a odaziv je dosta velik, svakako bismo voljeli proširiti svoje kapacitete što se tiče lokacije održavanja događaja. Trenutno nastojimo održavati borbe dva puta godišnje, no kako se FSB obnavlja, imamo problema s nalaženjem prostora i skladištenjem arene. Isto tako, tražimo prostor za udrugu koju bismo mogli opremiti raznim alatima i strojevima kako bismo natjecateljima ubuduće mogli omogućiti kompletnu izradu robota u našim prostorima.

Nadamo se dogodine - ako nam budžet to dozvoli - organizirati borbe u većem prostoru te podići organizaciju na još veći nivo i time pomicati granice svake godine, jer je ovo ne više samo jedinstveno studentsko natjecanje, već jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj, ali i regiji. Prepoznati smo i internacionalno od Bristol Bot Buildersa, koji vode neformalni kalendar borbi robota u Europi, i čast nam je biti na istoj listi kao i borbe koje se održavaju u Londonu, Liverpoolu i ostalim gradovima', ističe.

Kaže da im u realizaciji i organizaciji pomaže FSB, kao i brojni sponzori, pogotovo tvrtke koje se bave 3D printanjem, jer im tako olakšavaju izradu komponenti za robote studentskih timova.

'Imamo i veliku podršku drugih udruga s FSB-a, primjerice Udruge mehatroničara, te podršku profesora s Tehničkog veleučilišta Zagreb. Projekt je obuhvatio široku zajednicu bez koje ne bi uspio. Nadamo se dogodine još većoj sponzorskoj podršci kako bismo mogli realizirati događaj na još većoj razini', zaključuje Marta Vukoja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.