porezna reforma

Tomašević: Ukidanje prireza poskupilo bi ZET-ove karte i vrtić

02.05.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je u utorak radove na obnovi Trga Krešimira Ćosića

Radovi na sanaciji platoa ispred Doma sportova počeli su 13. veljače, a trebali bi biti završeni do ljeta. Vrijednost radova je oko 530 tisuća eura i bit će u potpunosti pokriveni iz gradskog proračuna. Nakon obilaska radova, Tomašević je sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao redovitu konferenciju za medije utorkom.

Zagrebački gradonačelnik nije želio komentirati najave da će Vlada ukinuti prirez u sklopu porezne reforme da bi se povećale plaće.

'Ministar je obećao da će komunicirati prijedlog, a posebno da će to komunicirati s gradovima, no ja još uvijek nisam ništa dobio, nikakav službeni stav. Tek kad dobijem, mogu konkretno komunicirati', kazao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik rekao je da podržava namjeru da se rasterete građani, ali treba vidjeti kako će se to reflektirati na gradove jer ako zaista bude ukinut prirez, pojavit će se novi problemi.

Uzeo je primjer ZET-a, koji ostvaruje 270 milijuna godišnje od prodaje karata. Prirez Grada Zagreba je oko 950 milijuna kuna i ZET-u su potrebne subvencije Grada iz proračuna da cijena karte bude ovakva kakva jest, skoro kao prihod od prireza.

'Ako ne bi bilo subvencija karata tramvajskog prometa, cijena bi bila četiri-pet puta veća, a vrtići bi bili 2000 kuna mjesečno', kazao je Tomašević.

Istaknuo je da suficit u Gradu Zagrebu nije pao s neba. Naveo je da sada pet godina moraju imati suficit kako bi pokrili dugove koje je napravio bivši gradonačelnik tako da bi došli na nulu.

'Ne želim trčati pred rudo, želim vidjeti koji će biti efekt, a do nas još nije došao nikakav prijedlog', rekao je Tomašević, dodavši da ne zna tko je pustio informacije u medije i da će prvo vidjeti što će reći Ministarstvo financija i Vlada 'pa mogu dalje diskutirati'.

Odgovarajući na pitanje oko stanja u bolnici Sveti Duh, kazao je da nema nikakvih informacija, izvidi su tajni. Uprava bolnice je podnijela kaznenu prijavu i u komunikaciji je s njima.

'Preko vikenda rashladni uređaji nisu bili popunjeni', komentirao je gradonačelnik o popunjenosti rashladnih uređaja nakon produženih vikenda.

Govoreći o obnovi Jaruna, naveo je da je nekako ispalo da se automobilima neće moći na Jarun, što nije istina.

'Jasno smo rekli da će radovi što se tiče signalizacije biti gotovi do kraja tjedna i automobili će moći u sam kompleks', poručio je gradonačelnik i pojasnio da će produžena ZET-ova linija voziti vikendima, a automobilima će biti zabranjeno ući zadnji vikend u mjesecu. Ovakvo stanje će trajati godinu dana, a Grad Zagreb će u međuvremenu pokušati nabaviti električne autobuse koji bi stalno radili taj krug oko Jaruna.

Komentirao je i uklanjanje sjenica. Istaknuo je da su bile u jako lošem stanju i predstavljale su opasnost za ljude. 'Obnovit ćemo i WC-e i sve će biti modernizirano, ovo je tek početak', najavio je gradonačelnik.