EDUKACIJA

Više od 400 djece učilo programiranje s Programerkom

16.01.2016 u 09:11

Bionic
Reading

Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj, petu godinu organizira programerske radionice za djecu od 7 do 12 godina

Cilj je ukazati na važnost matematičkih i računalnih principa, ali i naučiti najmlađe kako kreativno razmišljati, sistematično zaključivati te raditi u timu. Dosad je više od 400 malih programera uspješno svladalo prve korake programiranja.

Stručni predavači-volonteri u prve četiri sezone podučavali su preko 400 osnovnoškolca kako na zabavan i jednostavan način izraditi interaktivne priče, animacije ili igre u alatu Scratch, koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT.

Uoči početka prve ovogodišnje radionice udruga Programerko je održala predavanje za zainteresirane učitelje i nastavnike o dosadašnjim radionicama programiranja.


Predstavljena su iskustva stečena u protekle četiri godine kroz 17 održanih radionica, predstavnici udruge su odgovarali na pitanja zainteresiranih učitelja, a dio njih je ostao kako bi vidjeli i praktičnu primjenu prikazanog na prvoj ovogodišnjoj radionici koja se održala nakon predavanja.

Učiteljica matematike i informatike Lidija Kralj, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, bila je ugodno iznenađenja načinom predavanja te vrlo dobrim snalaženjem djece u zadacima koji uključuju pojmove iz matematike namijenjene starijim školarcima.

'Mi učitelji ponekad namjerno, a ponekad nesvjesno pazimo da djecu ne izložimo ‘teškim’ stvarima, iako bi poneko ‘bacanje u vodu’ moglo biti dobro. Bilo je lijepo vidjeti veselje i oduševljenje djece koja su prvi put programirala u Scratchu, njihovo zadovoljstvo kad je mačak slušao naredbe i napravio baš ono što su oni zamislili te posebno njihov osjećaj uspješnosti i samopouzdanja jer i oni mogu programirati, rekla je Kralj.

Sljedeća radionica u organizaciji udruge Programerko je u planu za proljeće.

Više:Programerko