OTKRIĆE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA

Virus iz pileta može liječiti karcinome?

29.03.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Skupina hrvatskih znanstvenika, predvođena prof. Hrvojem Mazijom s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, iz pluća uginulih pilića izolirala je novi virus i u daljnjim istraživanjima dokazala kako je riječ o virusu koji vrlo snažno razara tumorske stanice i može postati cjepivo ili lijek protiv ljudskih tumora, donosi 24 sata. Znanstvenici su istraživanjem na miševima došli do revolucionarnog otkrića za koje tvrde da može spasiti nebrojeno života. Za razvijanje cjepiva protiv tumora tvrde kako im treba samo dva tjedna

Virus koji je prije 14 godina Hrvoje Mazija izolirao u međuvremenu je patentiran i zaštićen, pa ga ne smije koristiti nitko osim našeg znanstvenog tima.

Budući da su već postojala istraživanja na virusima sličnih sojeva, znanstveni tim u kojem su, osim Mazije, i dr. Siniša Ivanković s Instituta Ruđer Bošković, prim. dr. Dinko Čović, koji je donedavno radio na Klinici za tumore, te prof. dr. Mladen Merčep, liječnik koji sad radi u Švicarskoj, odlučio je vidjeti kako novootkriveni virus djeluje na tumorske stanice. Ubrizgali su ga miševima koji su imali tumore debelog crijeva i dojke i ostali iznenađeni rezultatima – virus je u samo 72 sata uništio sve tumorske stanice! Iduće godine, podsjećaju 24 sata, znanstveni tim je modificirao virus prilagođavajući ga tako da bude što učinkovitiji.

Virus djeluje na sve tumorske stanice, kako tvrde, s manjim ili većim učinkom, a njime će se moći liječiti i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate i brojne druge maligne bolesti

'Normalne, zdrave stanice virus gotovo uopće ne oštećuje, a napada isključivo tumorske, koje poznaje po njihovim receptorima. Sada imamo mogućnost učinkovito koristiti virus u kombinaciji s malom dozom citostatika, koja sama po sebi ne bi bila dovoljna u liječenju tumora, ili in vitro - da ga pomiješamo s tumorskim stanicama, pustimo da ih razbije i onda to vraćamo u organizam oboljelog kao cjepivo koje će djelovati na imunološki sustav i jednako takvo uništavanje tumorskih stanica', objasnili su za 24 sata dr. Mazija i Ivanković.

U cijeloj priči jako je dobro to što virus i konvencionalne terapije poput zračenja i kemoterapije imaju sinergijski učinak, odnosno pojačavaju djelovanje u međusobnoj kombinaciji.

Velika je želja ovog znanstvenog tima da finalni proizvodi, cjepivo ili lijekovi protiv raka, jednog dana izađu upravo iz Hrvatske. No nastave li nadležni i dalje okretati glavu od ovog revolucionarnog otkrića, što čine već dulje vrijeme, bit će prisiljeni prodati svoj patent nekom inozemnom centru za klinička istraživanja. Ne zbog novca, navode, nego zbog svega što ovo otkriće može značiti u znanosti.

Iako znanstvenici imaju spas za oboljele od raka, zaključuju 24 sata, ne smiju ga primijeniti na ljudima zbog birokratskih prepreka