POZNATI I DETALJI

Vijetnam želi graditi tvornicu poluvodiča

31.10.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Vijetnam razgovara sa stranim proizvođačima čipova o ulaganjima i o mogućoj gradnji prve tvornice, rekla su dva poslovna direktora, signalizirajući novu fazu razvoja sektora, trenutno fokusiranog na pakiranje i testiranje čipova

Američki Intel već je u Vijetnamu izgradio najveći svjetski pogon za pakiranje i testiranje poluvodiča, a nekoliko softverskih tvrtki otvorilo je inženjerske centre za projektiranje čipova. Vijetnam sada radi na strategiji poticanja ulaganja u poluvodiče, uključujući ljevaonice koje su usredotočene na proizvodnju čipova.

Prošlih tjedana održani su sastanci s više američkih proizvođača čipova, uključujući i operatere tvornica, rekao je za Reuters voditelj vijetnamskog ureda Poslovnog vijeća SAD-ASEAN Vu Tu Thanh, ne želeći navesti imena jer su pregovori još u preliminarnoj fazi.

Izvršni direktor proizvođača čipova, koji je odbio biti imenovan jer mu nije bilo dozvoljeno razgovarati s medijima, rekao je da su razgovori s potencijalnim ulagačima uključivali i američkog ugovornog proizvođača GlobalFoundries i tajvanski PSMC.

Cilj je izgraditi u Vijetnamu izgraditi prvu tvornicu koja bi najvjerojatnije proizvodila manje napredne čipove za automobile ili za aplikacije u telekomunikacijama, dodao je.

Sastanci su se nadovezali na povijesno poboljšanje službenih vijetnamsko-američkih odnosa u rujnu, kada je predsjednik Joe Biden posjetio Hanoi, a Bijela kuća opisala bivšeg neprijatelja kao potencijalno 'ključnog igrača' u globalnim lancima opskrbe poluvodiča, primjećuje Reuters.

Tijekom posjeta američkog predsjednika održan je zatvoreni poslovni samit, na koji je Biden pozvao i GlobalFoundries, objavila je ta tvrtka, ali otada, prema upućenom izvoru, nije pokazala izravno zanimanje za ulaganje u Vijetnam. 'Ne komentiramo tržišne glasine', rekao je glasnogovornik GlobalFoundriesa na pitanje o naknadnim kontaktima. PSMC nije odgovorio na upit da komentira informaiju o razgovore u Vijetnamu.

Dužnosnici u sektoru rekli su da sastanci u sadašnjoj fazi uglavnom testiraju interes i razmatraju moguće poticaje i subvencije, uključujući opskrbu električnom energijom, infrastrukturu i dostupnost kvalificirane radne snage. Vijetnamska vlada objavila je da joj je cilj izgradnja prve tvornice poluvodiča do kraja desetljeća. U ponedjeljak poručili su da će proizvođači čipova u Vijetnamu dobiti 'najveće poticaje' koje Hanoi nudi.

Mogli bi također pomoći domaćim tvrtkama, poput tehnološke kompanije u državnom vlasništvu Viettel, da izgrade tvornice s uvezenom opremom, rekao je za Reuters voditelj programa za lance opskrbe hanojskog sveučilišta Vijetnam Hung Nguyen.

U Viettelu nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju. Potpredsjednik američke tvrtke specijalizirane za projektiranje čipova Synopsys, koji posluje i u Vijetnamu, poručio je pak vladi da 'dvaput razmisli' prije nego što dodijeli subvencije za gradnju tvornica.

Govoreći na 'Vijetnamskom summitu poluvodiča' u Hanoju u nedjelju, Li je rekao da bi gradnja tvornice mogla stajati čak 50 milijardi dolara i podrazumijevala bi natjecanje u subvencijama s Kinom, SAD-om, Južnom Korejom i EU-om. Svi oni planiraju na proizvodnju čipova potrošiti između 50 i 150 milijardi dolara, naglasio je Li.