moždani implantati

[VIDEO] Stiže nova generacija neuroproteza, pacijentima je sada omogućena još bolja komunikacija mislima

11.11.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Ljudima koji iz raznih razloga, najčešće paralize, ne mogu govoriti najnovije dostignuće znanstvenika sa sveučilišta Berkeley moglo bi značajno olakšati život

Nova poboljšanja moždanog implantata koja su razvili stručnjaci s kalifornijskog sveučilišta Berkeley omogućuju paraliziranoj osobi koja ne može govoriti da komunicira prevodeći svoje moždane signale u tekst. Istraživanje, objavljeno ovog tjedna u časopisu Nature Communications, pokazuje kako pacijent sada može ‘tipkati’ iz fonda vokabulara od otprilike 1150 riječi brzinom od oko 29 znakova u minuti (otprilike sedam riječi), uz stopu točnosti od 94 posto.

Iako je verzija ovog sustava prvi put opisana prošle godine u časopisu The New England Journal of Medicine, njegove su mogućnosti tada bile daleko ograničenije od trenutne verzije i oslanjale su se na pacijenta koji je pokušavao izgovoriti riječi, a koje je zatim računalni sustav prevodio.

‘Neuroproteze imaju potencijal vratiti komunikaciju ljudima koji ne mogu govoriti ili tipkati zbog paralize. Međutim, nije jasno mogu li se tihi pokušaji govora koristiti za kontrolu komunikacijske neuroproteze’, stoji u sažetku rada istraživačke skupine.

Kako bi se uhvatio u koštac s ovim problemom, tim je upotrijebio tehnike dubokog strojnog učenja i modeliranja jezika za dekodiranje nizova slova testnog pacijenta dok tiho sriču NATO abecedom ('alfa' za 'a', 'bravo' za 'b' i tako dalje).

Izvor: Društvene mreže / Autor: NPG Press

‘NATO fonetska abeceda razvijena je za komunikaciju u bučnim okruženjima’, rekao je jedan od koautora studije za Live Science ovaj tjedan. ‘Upravo to je situacija u kojoj se nalazimo i u ovom slučaju, u bučnom okruženju neuralnih zapisa.’ Kada pacijent pomisli na šifrirane riječi, algoritmi prevode moždanu aktivnost putem mreže od 128 elektroda prethodno položenih preko površine njegova mozga, posebno na vrhu regije koja kontrolira mišiće vokalnog trakta i područja uključenog u pokrete ruku. Kako bi završio rečenicu, sudionik ispitivanja pokušava stisnuti desnu ruku, a što je zatim protumačeno kao krajnja točka rečenice.

Za sada uređaj zahtijeva žičanu vezu za rad, ali istraživači se nadaju da će jednog dana prijeći na potpuno bežično sučelje.