KONFERENCIJA DIS2009

Važnost zaštite informacijske imovine

23.11.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Prvi dan konferencije o informacijskoj sigurnosti – DIS 2009 – među ostalima su obilježile teme informacijske sigurnosti u vrijeme krize, sigurnosti web aplikacija, zaštite elektroničkih dokumenata te povratka investicija u informacijsku sigurnost

Ovogodišnja konferencija o informacijskoj sigurnosti, Dani informacijske sigurnosti – DIS, okuplja neke od vodećih lokalnih i stranih IT menadžera, savjetnika i donosioca poslovnih odluka, IT profesionalaca, projektanata sustava i razvojnih inženjera. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, polaznici konferencije imaju priliku poslušati niz predavanja i praktičnih demonstracija o zakonskoj regulativi, konceptima, procedurama i najboljim praksama u području upravljanja informacijskom sigurnošću, kao i o novim sigurnosnim tehnologijama i proizvodima te infrastrukturnim rješenjima s ugrađenim mehanizmima informacijske zaštite.

Nakon uvodnog dijela u kojem su se okupljenima obratili Davor Majetić, predsjednik Uprave Atenta, Zvonimir Radovečki iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Darko Perhoč iz Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CERT) pri CARNet-u te Lidija Baković iz konzultantske kuće Ernst & Young, predavanja su nastavila u dva zasebna smjera – poslovnom i tehnološkom.

'Okupljanjem stručnjaka iz vodećih ICT tvrtki na jednom mjestu namjera je da polaznicima konferencije i svima zainteresiranima osiguramo središnje mjesto za razmjenu iskustava i znanja te stjecanje uvida u razvoj novih sigurnosnih tehnologija i rješenja. Samim time DIS nije kratkoročan pothvat, već dugoročan koji će u ovoj i nadolazećim godinama nastaviti pružati konkretnu vrijednost u edukaciji tržišta o važnosti zaštite informacijske imovine', napomenuo je Davor Majetić, predsjednik Uprave Atenta, u uvodnom izlaganju na konferenciji.

Na poslovnim predavanjima tijekom prvog dana govorit će se o ekonomskim promjenama i njihovom utjecaju na internu sigurnost u tvrtkama te objaviti rezultati istraživanja o informacijskoj sigurnosti u kojem je sudjelovalo 1.400 tvrtki iz pedeset zemalja. Okupljeni će također moći saznati kako što kvalitetnije i brže ostvariti povratak investicija u informacijsku sigurnost. Tehnološka predavanja govorit će o alatima za analizu sistemskih zapisa koje generira sigurnosni softver i oprema, sigurnosti web aplikacija, primjeni sigurnosnih modela u izradi sveobuhvatnih sigurnosnih sustava u tvrtkama te zaštiti elektroničkih dokumenata. Ujedno će se na konkretnom primjeru korporacije McDonalds prikazati proces uvođenja interne infrastrukture sigurnosnih javnih ključeva.

Tijekom drugog dana konferencije – 24. studenog – na primjeru Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) govorit će se o iskustvima akademske zajednice u primjeni sigurnosnih rješenja. Također će biti riječi i o ulozi virtualizacije u sigurnosnim sustavima, metodama penetracijskog testiranja računalnih i mrežnih sustava te potencijalno negativnom utjecaju odviše restriktivnih sigurnosnih sustava na neophodan tijek poslovnih informacija. Na konkretnom primjeru T-HT-a prikazat će se primjena sustava informacijske sigurnosti u korporativnom okruženju. Uz predstavljanje sveobuhvatnih sigurnosnih alata za korištenje na radnim računalima i poslužiteljskim infrastrukturama, drugi će dan pobliže obraditi teme sigurnosti računalnih, odnosno podatkovnih mreža.

Pokrovitelji ovogodišnje konferencije su Zavod za sigurnost informacijskih sustava, CARNet i Nacionalni CERT, a sponzori tvrtke Algebra, Check Point, Cisco Systems, HP, IBM, Microsoft i RSA. Medijski pokrovitelji ovogodišnje konferencije su Jutarnji list i Mreža.

Raspored predavanja kao i sve dodatne informacije o Danima informacijske sigurnosti mogu se pronaći na adresi www.atento.hr/DIS09. Svi zainteresirani konferenciju također mogu pratiti i putem grupe na Facebooku na adresi bit.ly/32FHAZ, a na kojoj će fotografije, videoklipovi i svi ostali prateći sadržaji prenositi atmosferu i događanja na konferenciji.