KORISTITE HRTI?

Uz HRT-ovu novu uslugu ide i provjera plaćate li pristojbu

22.10.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Prilikom sklapanja ugovora, korištenja neke nove usluge ili softvera malo tko od nas pročita baš sve uvjete korištenja i famozna sitna slova, a pred nama je novi dokazi da bismo to ipak trebali činiti

Prije nekoliko dana predstavili smo vam najnoviju uslugu domaće jave televizije HRT. Njihov projekt HRTi svim zainteresiranim korisnicima nudi pristup, odnosno gledanje i slušanje uživo četiriju televizijskih i 12 radijskih programa, pregled sadržaja s vremenskim odmakom, proširenu bazu televizijskih i radijskih emisija na zahtjev te posebne sadržaje. Sve što je potrebno za korištenje usluge HRTi jest osigurati ispravan rad prijamnog uređaja te imati pristup internetu.

Sve navedeno zvuči odlično i nadasve praktično, no jeste li pročitali baš sve uvjete korištenja usluge HRTi? Članak 2. Uvjeta korištenja HRTi usluge između ostalog navodi:

'Korisnik HRTi usluge može biti isključivo obveznik RTV pristojbe ili član kućanstva koje redovito plaća RTV pristojbu te prihvaćanjem ovih Uvjeta korištenja u skladu s gornjim stavkom korisnik HRTi usluge potvrđuje da redovito plaća RTV pristojbu, odnosno da je član kućanstva koje redovito plaća RTV pristojbu i da pristaje na provjeru od strane HRT-a s tog osnova.'

Članak 2. Uvjeta korištenja usluge HRTiCitat

Kao što vidite predstavnici HRT-a uslugu su ograničili isključivo na one korisnike koji plaćaju pristojbu, a ako to ne činite, 'pristajete na provjeru od strane HRT-a s tog osnova'.

Kontaktirali smo predstavnike HRT-a te upitali na koji točno način planiraju provjeravati korisnike s obzirom na to da je Visoki upravni sud donio je koncem lipnja presudu prema kojoj vam kontrolori HRT-a ne smiju ući u stan

Odgovor predstavnika HRT-a prenosimo u cijelosti:

Obavješćujemo Vas da je Hrvatska radiotelevizija uslugu HRTi pokrenula u dobroj vjeri kako bi svojim korisnicima ponudila dodanu vrijednost bez dodatnih troškova, povećala dostupnost i vidljivost svojih kanala te pokrenula interaktivnu komunikaciju s gledateljima i povećala kvalitetu usluge.

Uvjeti koje navodite u skladu su sa Zakonom o HRT-u, odnosno člankom 34. st. 1. koji kaže kako je 'svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu'.

Osobe koje se služe neprijavljenim prijamnicima u prekršaju su neovisno o tome koriste li se uslugom HRTi. Ako korisnik usluge HRTi već nije obveznik pristojbe ili nije član kućanstva koje plaća pristojbu, dužan je prijaviti prijemnik HRT-u, u skladu sa zakonskim odredbama.

Napominjemo i kako se unutar istoga kućanstva za jedan iznos pristojbe može upotrebljavati neograničen broj prijamnika.

Ujedno odredba koju navodite ne diskriminira nikoga jer vrijedi za sve podjednako.

Provedbu Zakona o HRT-u u području naplate mjesečne pristojbe provode kontrolori HRT-a te će svoju zadaću obavljati kao i dosad, neovisno u novoj usluzi HRTi.