VALOVI SVUDA OKO NAS

Utječu li mobilni telefoni i Wi-Fi na naše zdravlje?

25.04.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Moderan način života okružio nas je različitim uređajima koje koristimo svakodnevno, a koji prilikom svog rada emitiraju različite radiovalove. Utječu li oni na naše zdravlje?

Kada su se krajem 1980-ih pojavili prvi mobilni telefoni, pojavila su se i prva pitanja o utjecaju radiovalova na zdravlje ljudi.

Ljudi su i prije bili izloženi radio valovima, ali sada je ta izloženost postala jača i dulja. Različite studije tvrdile su kako su radio valovi iz mobilnih uređaja štetni za zdravlje, druge ih opovrgavale i tvrdile kako je količina veoma mala i nema utjecaj na zdravlje.

Međutim, danas su se stvari promijenile. Okruženi smo uređajima koji emitiraju različite radio valove - od mobilnih uređaja i mikrovalnih pećnica pa do televizora i glazbenih linija.

Ako uzmemo u obzir da i mikrovalna pećnica i mobilni telefon koriste iste radiovalove, različite jačine, javlja se pitanje koliko su moderni uređaji zaista zdravi za korištenje.

Trebamo li se zabrinuti?

Prije svega treba istaknuti kako mikrovalna pećnica koristi veoma veliku količinu mikrovalova koja je izrazito fokusirana. Zato može u kratkom vremenu zagrijati hranu.

Za usporedbu - mikrovalna pećnica koristi fokusirane radio valove jačine do jednog kW (kilovata), dok Bluetooth slušalica ili mobilni telefon emitiraju nefokusiran valove jačine do dva W (vata).

Očito mobilni telefoni nisu dovoljno jaki da bi izazvali zabrinutost, no za razliku od mikrovalnih pećnica, mobitele stalno nosimo sa sobom.

I da i ne

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) još je 2011. klasificirala mobilne telefone kao 'potencijalno kancerogene'. Za razliku od nje, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako 'do sad nije uspostavljena veza između zdravstvenih problema i korištenja mobilnih uređaja'.

Tijekom proteklih 20 godina provedene su brojne studije koje nisu uspjele dovesti u direktnu vezu pojavu raka i korištenje mobilnih telefona.

Ono što su pokazale je da količina zračenja koju emitiraju mobilni telefoni nije pogubna za zdravlje odraslih. Međutim, isto su tako pokazale kako dječje glave (i tijela) nisu toliko otporne na zračenje i upijaju veće količine, što bi moglo dovesti do problema.

S druge strane, studija koju je proveo Publich Health England o utjecaju bežične mreže i njezinog korištenja u školama pokazala je da laptopi i drugi uređaji koji koriste bežičnu mrežu emitiraju radiovalove povremeno i u nižim dozama od mobilnih telefona.

Bežična mreža emitira tek između 32 mW i 200 mW (milivata), što je u odnosu na mikrovalnu pećnicu i mobitele gotovo zanemarivo. Stoga je zaključeno kako nema straha od utjecaja bežične tehnologije na zdravlje djece i odraslih.

Dakle, surfanje internetom na laptopu ili tabletu nije toliko opasno za zdravlje (barem što se radiovalova tiče).

I dok mobilni telefoni vjerojatno neće utjecati na zdravlje odrasle osobe, trebalo bi pripaziti na to koliko ih i kako koriste djeca. Barem dok netko ne dokaže da su u potpunosti sigurni i za njih.