GOOGLEOV ULAZAK U GEJMING

Uskoro stiže: Ovo je apsolutno sve što trebate znati o Google Stadiji

19.11.2019 u 10:50

Bionic
Reading

Googleova vizija budućnosti svijeta videoigara samo što nije među nama. Ovo su najbitnije značajke misteriozne platforme Google Stadia

Za razliku od PlayStationa i Xboxa, Google svoju novu platformu Stadia ne temelji na hardveru, kao što je to slučaj kod konkurencije. Stadia je Googleova streaming platforma koja korisniku omogućava igranje igara koje se izravno prenose na njegovo ili njezino računalo, tablet ili televizor.

Zvuči super, no što je zapravo Stadia?

Stadia je ime Googleove usluge za streaming koja najviše poveznica ima sa NVIDIA GeForce Nowom i Shadowom. Riječ je o platformi koja korisniku omogućava igranje igara na bilo kojoj platformi, sve dok ima jako brzi internet.

Ovo znači da je Google umjesto izbacivanja fizičke konzole koja pristupa Stadiji ponudio listu tehnologija koje prosječni korisnik Googleovog hardverskog ekosustava vrlo vjerojatno posjeduje - Pixelbook, Pixel 3 XL, Pixel Slate ili TV koji koristi Chromecast Ultra.

Stadia će na samom početku podržavati prijenos igara u rezoluciji do 4K pri 60 sličica u sekundi, no Google tvrdi da će u jednom trenu omogućiti prijenos u 8K pri 120 sličica u sekindi.

Koje igre rade na Stadiji?

Stadia radi sa već postojećim videoigrama koje je moguće pronaći u brojnim dućanima. Platforma će biti lansirana sa 22 videoigre, a kolekcija bi s vremenom trebala rasti.

Pored igara dostupnih na samom startu, Google planira uvesti i uslugu pretplate poput Ubisoftovog Uplayja +. Uplay+ će koštati 14.99 dolara mjesečno i pružat će pristup fondu od oko sto naslova i pripadajućih im DLC-ova.

Google će također 'redovito izdavati' besplatne igre svim korisnicima usluge Stadia Pro (nešto slično PlayStationu Plus i Xbox Games for Gold'. Ako se zbilja želite igrati, kupovat ćete pune naslove kao što to radite u PlayStation Storeu - samo što ih nećete imati instalirane na svojem smartfonu, već će se prenositi putem Googleovih servera. Konačno, Google počinje razvijati svoje videoigre, no njihov izlazak još nije potvrđen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Jedini komad hardvera je - Stadia gamepad

Dok Stadia radi uz već postojeće kontrolere, tipkovnice i miševe, Google ima i svoj Stadia kontroler. Riječ je o tipičnom dizajnu kojeg je kompanija na prezentaciji dizala do nebesa, no koji izgleda kao kopija PlayStationovog DualShocka 4. Kontroler dolazi u tri boje i ima dvije tipke koje su specifične za Stadiju - Share i Google Assistant.

Share tipka omogućava momentalno dijeljenje sadržaja na YouTube, s time da korisnik može birati želi li da video bude privatan, hoće li ga poslati nekim prijateljima ili jednostavno objaviti svima. Kada se prenosi, stream će imati rezoluciju 4K a brzina će biti 60 sličica u sekundi.

Google Assistant aktivira ugrađeni mikrofon i omogućava glasovne komande kao što je to slučaj sa drugim uređajima koji podržavaju spomenutog digitalnog asistenta. Ono što će Stadia imati, a drugi uređaji nemaju, je set vrlo specifičnih gejming naredbi. Kontroler košta 69 dolara, a dostupan je i u sklopu Stadia Founders Editiona gdje dolazi u 'kolekcionarskoj' tamno plavoj boji.

Google se oslanja na YouTube

Videi u kojima je moguće pratiti snimke videoigara jako su popularni žanr na YouTubeu, a sa Stadiom Google to nastoji približiti puno većem broju igrača.

Google na Stadiji uvodi novu značajku pod imenom Crowd Play. Ako youtuber uživo prenosi snimku igranja, on može publici omogućiti izravno uskakanje u igru putem klika na video. Nadalje, ako korisnik gleda foršpan za igru koju nudi Stadia, moguće je prebaciti se u samu igru klikom na posebni gumb unutar videa i početi ju igrati u relativno kratkom roku.

Muke po internetu

S obzirom da je Stadia u cijelosti vezana uz internetsku vezu, igrači će morati imati jako dobru konekciju planiraju li se igrati. Čim je veća brzina downloada, slika može biti bolja.

GEJMING KULTURA

Svi ih volimo mrziti: Pobrojali smo najlegendarnije gejming negativce svih vremena

Pogledaj galeriju

Dvije verzije, isti proizvod

Google nudi Stadiju u dva potrošačka plana - Stadia Pro i Stadia Base. Stadia Pro košta 9.99 dolara mjesečno, pruža pristup rezoluciji do 4K, 60 FPS-a i 5.1 zvuk. U paketu stiže Destiny 2: The Collection i mogućnost kupovine igara 'po sniženim cijenama'.

Ako ne želite pretplatu, tu je Stadia Base koja nudi 1080p rezoluciju i stereo zvuk pri 60 FPS-a.

Kada stiže?

Ako se želite igrati na Stadiji, trebat ćete prednaručiti Founder's Edition koji će omogućiti pristup usluzi od 19. studenog. Ako želite Stadia Base, morat ćete se strpiti do iduće godine. Stadia će prvo biti dostupna u Belgiji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj, Engleskoj i SAD-u. Dolazak u Hrvatsku bar za sad još nije najavljen.