FORMULA E

Upoznajte trkaći bolid budućnosti koji ne treba vozača

01.04.2016 u 06:21

Bionic
Reading

U ne tako dalekoj budućnosti za zabavu milijuna ljudi diljem globusa treba očekivati i prve utrke robotiziranih vozila - Roborace. Nije riječ tek o otkačenom konceptu, već o nečem usko vezanom i uz postojeće Forumula E natjecanje

Čelna figura Formule E, Alejandro Agag je povodom objave konceptnog bolida izjavio kako je posrijedi 'povijesni dan za auto-moto natjecanja, ali i automobilsku industriju općenito'. Roborace je natjecanje koje bi se trebalo odviti prvi put za vrijeme sezone Formule E 2016/2017, a stvari su usprkos cijeloj marketinškoj priči ipak još u povojima.

Roborace bi trebalo biti prvo uopće natjecanje na svijetu u kojem će sudjelovati isključivo autonomna električna vozila. Pored fenomenalnog dizajna prvog koncepta (za koji je zaslužan poznati dizajner Daniel Simon), valja primijetiti da će ova vozila imati opaku aerodinamiku jer nema potrebe za mjestom za vozača te će biti opremljena vrhunskim senzorima potrebnim za samostalno donošenje odluka pri vožnji na stazama kojima inače voze bolidi Formule E.

Upoznajte autonomni trkaći bolid budućnosti


I dok se koncept čini dovoljno otkačenim, koliko toga će se prenijeti u stvarnost? Čini se - sve. Autorima zamisli Roborace na prvom mjestu je atraktivnost natjecanja, što znači i ovakve bolide. Konceptni uradak povrh svega ostavlja i mnogo mjesta za reklamne naljepnice sponzora pa se i tu vidi da se mislilo na mnogo detalja prije realizacije prvih utrka.

Roboraceov čelnik Denis Sverdlov je još lani otkrio kako bi bolidi za ove utrke mogli prelaziti brzinu od 300 km/h, no do danas tehnički detalji bolida jednostavno nisu poznati. U svakom slučaju, obećanja iza cijele priče je pregršt, a kako stvar ohrabruju i poznata lica svjetskih natjecanja, valja očekivati mnogo.

Sami 'show', kako se za sada u priopćenjima naziva utrka ovih autonomnih vozila, trebao bi se odvijati na postojećoj infrastrukturi namijenjenoj Formuli E, no za sada nema nikakvih drugih detalja. Ni o mogućim timovima, ni o strukturi natjecanja niti ičem drugom. Poznato je tek kako će se natjecanje ove vrste prvi put oslanjati - ne na snagu i vještinu vozača i vozačkog tima - već isključivo na 'tehnologiju i inženjerstvo'.

Hoće li same utrke biti 'robotski' dosadne ili pak atraktivne zbog svih senzora i 'umijeća umjetne inteligencije koja će improvizirati na mjestu' tek treba vidjeti.