novi alat

Umjetna inteligencija pomaže u prevenciji samoubojstava na Facebooku

02.03.2017 u 19:08

Bionic
Reading

U Facebooku će upogoniti tehnologiju temeljenu na umjetnoj inteligenciji kako bi na vrijeme otkrili korisnike sklone samoubojstvu i ponudili im pomoć

Algoritmi, prilagođeni pročešljavanju podataka prikupljenih od gotovo dvije miliarde korisnika, stalno će među našim objavama i odgovorima na njih tražiti znakove upozorenja. Kad pronađu nešto sumnjivo obavjestit će tim ljudi koji kontaktiraju korisnika i nude pomoć. 

U Facebooku kažu kako surađuju s udrugama i kriznim linijama kako bi one kojima treba pomoć što brže povezala s osobama koje ju mogu ponuditi.

Facebook je počeo pratiti osobe suicidalnog ponašanja i nuditi im podršku prije više od deset godina. No, dosad su se oslanjali na upozorenja primljena od samih korisnika. Ovo će biti prvi put kako će u proces biti uključena i umjetna inteligencija. 

Nisu objavili puno pojedinosti kako će to biti izvedeno. Znamo kako će upotrijebiti tehnologiju za prepoznavanje obrazaca za otkrivanje tekstualnih objava za koje je 'vrlo vjerojatno kako sadrže pomisao na samoubojstvo' i proslijediti ih ljudskim timu kako bi mogao djelovati. Korisnici koji mogu označiti objavu kao potencijalno suicidalnu bit će na to upozoreni. 

Slično bi rješenje, također temeljeno na umjetnoj inteligenciji, u budućnosti moglo biti korišteno za označavanje i reakciju na druge vrste uznemirujućeg ssadržaja, poput prepoznavanja potencijalnih terorista. 

Mjere za prevenciju samoubojstva uvedene su i u uslugu za streaming videa uživo Facebook Live, nakon više tragičnih incidenata u kojima su si korisnici sami oduzeli život dok su drugi to gledali uživo. Osim što mogu prijaviti takav video steraming, korisnici - ugroženi i oni koji su na njih upozorili - dobit će pomoć te poveznice na resurse s podrškom.

U Facebooku su napravili i video kojim žele podići razinu svijesti o načinima na koje možete pomoći nekome tko si želi oduzeti život ili učiniti nažao.

Više: Facebook