dvije loše vijesti

U Kini prekinuto istraživanje remdesivira, Indijci potvrdili da Trumpov čudesni hidroksiklorokin nije nikakav lijek

24.04.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Novi podaci o Gileadovom remdesiviru, objavljeni slučajno, ne pokazuju koristi za bolesnike s koronavirusom. Istovremeno, i indijski nanstvenici nisu pronašli koristi od hidroksiklorokina

Antivirusni lijek remdesivir tvrtke Gilead Sciences nije uspio ubrzati poboljšanje pacijenata s Covidom-19 niti je spriječio njihovu smrt, razočaravajući su rezultati dugo očekivanog kliničkog ispitivanja provedenog u Kini. Gilead je, međutim, rekao da podaci sugeriraju potencijalnu korist', javlja STAT.

Sažetak rezultata studije nehotice je objavljen na internetskoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije, ali je ubrzo uklonjen.

'Nacrt rukopisa autori su poslali WHO-u i nenamjerno su ga postavili na stranicu, ali i skinuli čim je pogreška primijećena', objasnila je glasnogovornica WHO-a Daniela Bagozzi. 'Rukopis je podvrgnut stručnoj provjeri i čekamo konačnu verziju prije nego što ga WHO komentira.'

Glasnogovornica Gileada Amy Flood rekla je da tvrtka vjeruje kako 'rukopis uključuje neprimjerenu karakterizaciju studije'. Studija je, naime, rano zaustavljena jer je uključila premalo pacijenata pa 'ne može omogućiti statistički značajne zaključke'.

Ipak, rekla je Flood, 'trendovi sugeriraju potencijalnu korist za remdesivir, osobito među pacijentima koji su liječeni u ranoj fazi bolesti.'

Testiranje remdesivira se nastavlja. Uskoro se očekuje objava rezultata studije koju je Gilead pokrenuo kod teško oboljelih od Covida-19. No i ta studija bit će manjkava jer se lijek ne uspoređuje s pacijentima koji primaju samo standardni tretman. Dotad postoji ohrabrujuća studija Sveučilišta u Chicagu koji su svoja iskustva u liječenju remdesivirom opisali u izvještaju objavljenom prošli tjedan.

Gilead je također pokrenuo istraživanje s kontrolnom skupinom na umjerenijim Covid-19 pacijentima, a Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti vodi studiju koja uspoređuje remdesivir s placebom. U tijeku je još niz drugih studija o lijeku.

Prema sažetku kineske studije, remdesivir nije utjecao na klinička poboljšanja stanja pacijenata u odnosu na standardnu njege. Nakon mjesec dana istraživanja pokazalo se da je umrlo 13,9 posto bolesnika koji su primali remdesivir, kao i 12,8 posto bolesnika u kontrolnoj skupini. Ta razlika nije statistički značajna.

'U ovom, prerano završenom istraživanju hospitaliziranih odraslih pacijenata s teškim Covidom-19, remdesivir nije povezan s kliničkim ili virološkim koristima', navodi se u sažetku. Studija je prerano prekinuta jer je u Kini bilo sve manje oboljelih na kojima bi se provelo istraživanje.

'Ako u studiji ove veličine nema koristi od remdesivira, to ukazuje na to da će opća korist remdesivira u populaciji s uznapredovalim infekcijama vjerojatno biti mala u većem ispitivanju Gileada', objasnio je Andrew Hill sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Dodao je da rezultate studije ipak treba objediniti s većim studijama koje Gilead provodi primjenom tehnike meta-analize, kako bi se omogućio 'uravnoteženi prikaz učinkovitosti remdesivira iz svih randomiziranih ispitivanja'.

Indijsko istraživanje

Trumpov čudesni hidroksiklorokin nije lijek

Indijski znanstvenici progledali su sedam studija koje su promatrale upotrebu hidroksiklorokina - lijeka koji je američki predsjednik Donald Trump proglasio čudotvornim - za liječenje bolesnika s Covidom-19.

Dvije studije sugeriraju da lijek može olakšati groznicu, a jedna sugerira da može pomoći pri ublažavanju kašlja. Sve u svemu, kažu da se činilo kako lijek usporava napredovanje plućnih bolesti, ali nema dokaza da može izliječiti COVID-19, značajno utjecati na simptome ili spašavati živote.