NASA OTKRILA

U samo četiri dana počeo se topiti cijeli Grenland

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 25.07.2012 11:12
  • Objavljeno 25.07.2012 u 09:09
Grenland otapanje

Grenland otapanje

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Cijeli ledeni pokrov Grenlanda ovoga se mjeseca topio dosad neviđenom brzinom, javljaju stručnjaci

NASA-ini znanstvenici ističu da su satelitske snimke pokazale da je topljenje zahvatilo najveću površinu u gotovo 150 godina te da se led topio čak i na najvišim i najhladnijim mjestima kao što je primjerice kamp Summit koji se nalazi na 3.216 metara nadmorske visine.

Površina zahvaćena otapanjem skočila je sa 40 posto na čak 97 posto u samo četiri dana od 8. srpnja. Tijekom ljetnih mjeseci uobičajeno se otopi oko 50 posto površine Grenlanda, međutim razmjeri i brzina ovogodišnjeg otapanja bili su toliki da su zapanjili stručnjake.

NASA je objavila da se gotovo cijeli ledeni pokrov Grenlanda – od tankog u priobalnim područjima, do onog u središtu otoka koji je debeo čak tri kilometra - na površini otopio do sličnog stupnja.

'Kada vidimo otapanje na mjestima na kojima ga ranije nismo vidjeli, barem ne već duže vrijeme, došao je trenutak da sjednemo i zapitamo se što se događa', rekao je NASA-in vodeći stručnjak Waleed Abdalati i dodao: 'To je važan znak koji ćemo razmatrati još godinama.'

Budući da se slično otapanje Grenlanda ipak događalo i prije, rekao je Abdalati, znanstvenici još ne znaju je li to prirodan, ali rijedak događaj ili je izazvan ljudskim aktivnostima koje potiču globalno zagrijavanje.

U posljednja tri desetljeća otapanje je na Grenlandu zahvatilo najviše 55 posto površine. Zapisi u ledu na Summitu pokazuju da se slično otapanje posljednji put dogodilo davne 1889. godine. NASA-ini znanstvenici pretpostavljaju da se velika otapanja događaju u ciklusima od 150. godina.

Znanstvenici procjenjuju da bi se sav led Grenlanda zapremine oko 2.850.000 četvornih kilometara mogao otopiti u narednih 2.000 godina. Ako se to dogodi, razine mora, samo od toga, povisit će se za 7,2 metra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi