hakom pojasnio

U ponoć počinje velika promjena TV signala: Što sve trebamo napraviti?

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 26.10.2020 08:51
  • Objavljeno 26.10.2020 u 08:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

'Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počinje u utorak 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završava 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav', stoji u priopćenju HAKOM-a

Ovo je plan promjene:

D1 Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske 27. 10. 2020. u 0:00

D2 dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske 29. 10. 2020. u 0:00

D3 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske 3. 11. 2020. u 0:00

D4 Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke 3. 11. 2020. u 0:00

D5 Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske 10. 11. 2020. u 0:00

D6 dio Karlovačke, dio Ličko-senjske 27. 10. 2020. u 0:00

D7 Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske 5. 11. 2020. u 0:00

D8 Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske 12. 11. 2020. u 0:00

D9 dio Dubrovačko-neretvanske 10. 11. 2020. u 0:00

Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.

Trebat će opet pretražiti kanale

Iz HAKOM-a upozoravaju na još neke promjene.

'Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bismo ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču', piše HAKOM.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati, stoji u priopćenju.

Tko treba novu opremu?

HAKOM je detaljnije napisao tko će sve trebati novu opremu.

'Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku 'HD' u kutu', pišu.

'Oznaka 'HD' govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primaju novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku', piše.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!