BUDUĆNOST JE SAD

U ovom hotelu radit će sobarice, no isključivo robotičke

09.02.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Hotel u japanskom gradu Nagasakiju za koji mjesec zakoračit će u budućnost - u njemu će vam krevet namjestiti i sobu pospremiti roboti

Tako bi bar trebalo biti jednom kad hotel Henn-na sa 72 sobe otvori vrata gostima u srpnju ove godine. Opsluživat će ga deset humanoidnih robota, koji će moći pozdraviti gosta, nositi prtljagu, čistiti sobe...

Tehnologija koju koriste nije daleko od znanstvene fantastike. Roboti su djelo tvrtke Kokoro, koja proizvodi robote ljudskog lika od 2003. godine. Općenito govoreći, modelirani su prema izgledu i ponašanju mlade Japanke. Mogu oponašati ljudske značajke, poput disanja i treptanja, govoriti tečno japanski, kineski, korejski i engleski, pogledati vas u oči te reagirati na govor tijelom i ton govora.


Neće raditi bez samostalno, pomoći - predviđeno je kako će hotel zapošljavati i ljudsko osoblje. No, plan je uskoro ih zaposliti na 90 posto hotelskih usluga.

I sama zgrada bit će tehnološki napredna. Gosti će u sobe ulaziti pomoću softvera za raspoznavanje lica, temperaturu će pratiti panel koji može otkriti toplinu tijela. S recepcijom će komunicirati pomoću hotelskog tablet računala.

Cijena? Najjeftinija soba koštat će 60 dolara (oko 400 kuna) po noći.